ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Потресно свједочење окосница „Српског срца Јохановог“

Свједочанство о страдању Срба на Косову и Метохији овјековјечено је на страницама романа „Српско срце Јоханово“ као вјечна опомена да више ниједна жртва не буде безимена и узалудна.

У фокусу романа, који је написан по истинитом догађају, а представљен је вечерас дервентској публици, болна је потресна тема трговине органима. Роман прати причу Њемца Јохана који носи срце Србина киднапованог на простору Косова и Метохије, а који касније усваја дијете власника свог срца.

Аутор овог дјела Веселин Џелетовић објаснио је да је роман настао претачањем стихова поеме о сусрету Њемца и дјечака.

– Једноставно сам писао о једном догађају који је мени произвео тако велики бол, то јесте о сусрету Немца и дечака, а који је био толико дирљив да је морао да изнедри поему, коју су прочитали многи и саветовали ме да те горке стихове преточим у роман, што сам и урадио. Оно што посебно истичем јесте да се радња дела не догађа у време ратног вихора, него у времене мира и то пред очима међународне заједнице која је једноставно дозволила лов на Србе на тим просторима, а што сам се касније уверио да је било свеприсутно у целом свету, па се та прича десила и руским војницима у Чеченији – објаснио је Џелетовић додавши да је роман доживио више од 20 издања, те да је преведен на 12 језика, као и да дјело није потекло из истраживања трговине органима.

– Никад нисам истраживао трговину органима, једноставно сам имао прилику да упознам човека који носи срце Србина и то је прича која се догађа 2004. године када нико не говори о трговини органима, а тек касније су изашли подаци који укључују велики број Срба и Шиптара који су били лојални држави Србији, а завршили су као жртве трговине органа – казао је Џелетовић.

У Дервенти је роман објелодањен захваљујући СПКД „Просвјета“, а свештеник и предсједник друштва Далибор Ђекић истакао је да је роман свједочење о истини која је темељ живота.

–  Сваком добром човјеку, посебно православном хришћанину који живи истинску слободу у Господу, јеванђелске вриједности треба да буду свакодневица, јер је то једини могући начин свједочења истине који треба да буде мост према свима – казао је Ђекић.

Дјело „Српско срце Јоханово“ објављено је прије десет година, а у посљедњих неколико дана промовисан је и у другим градовима и општинама Српске.

Related posts

Наредба о радном времену
за предстојеће празнике

Derventski List

Сјетву скројило варљиво прољеће

admin

„ДУАЛ“ РАДАР У ДОБОЈСКОЈ РЕГИЈИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još