Друштво

Вјера и породицa стубови Васкрса

Породично окружење, уз молитву и поштивање обичаја, главна су обиљежја највећег хришћанског празника, Васкрса, који православни вјерници прослављају у недјељу, 24. априла.

Иако свака породица посебно ужива у различитим обичајима, суштина је, кажу, иста, сабрати се у кругу најближих и уз молитву и празничну трпезу прославити празник побједе живота над смрћу.

У породици Маринка и Љиљане Башић Васкрс се, као и сви други празници, прославља одласком у цркву, а потом у кругу породице.

– Прослављајући Васкрс желимо да задржимо значај побједе живота над смрћу. Настојимо да у нашој породици очувамо вриједости које су непролазне, а то су љубав и поштовање према ближњима и чување породице. Наша породица, иако помало расута, Васкрс као и све друге празнике, дочекује заједно и сваки сусрет је нова срећа и нови празник. Настојимо да удахнемо смисао сваком дану, да се радујемо са другим људима и туђој срећи, али и да саосјећамо у тешким данима – каже Башићева додајући да своја три сина увијек дочекује раширених руку са посебном радошћу, као и снаху и унуку која је посебно оплеменила душе свих укућана.

– Наш сусрет, јутрење, заједнички одлазак на литургију и причешће, а потом и повратак у породицу за породичну трпезу, смисао су празника – додаје она.

Са посебном пажњом и емоцијом Васкрс се дочекује и у породици Споменке и Миланка Симића, а обичаје и традицију коју су наслиједили од свијих предака, настоје да очувају и пренесу на нова покољења.

– Јаја фарбам на Велики петак и прво јаје офарбам црвеном бојом. Од баке сам научила да црвена боја симболизује васкрсење и у славу недужно проливене крви Спаситеља нашег. То прво јаје остављам као „чуваркућу“ до сљедеће године и користим куповну прехрамбену боју, а сва остала јаја фарбам природним намирницма попут луковине, цвекле или коприве – каже Симићева додајући да јаја и украшава као некада, уз помоћ чарапа и разних трава, а неријетко и воском.

Љубав према обичајима пренијела је и на свог сина Даниела, који радо учествује у бојењу јаја.

Иако се у већини православних породица за Васкрс спрема и посебна, богатија трпеза, окупљање око васкршњег ручка, ипак је умногоме заначајније од његовог садржаја.

Васкрсење Исуса Христа из мртвих представља суштину хришћанске вјере, а чином страдања на крсту, када безгрешни Христос прима на себе гријехе цијелог људског рода, а потом и чином васкрсења, када побјеђује смрт која је посљедица гријеха, уз истовремено обећање васкрсења свим људима, он доказује да је спасилац свих људи.

Прославу Васкрса, којој је претходила припрема вишенедјељним постом, православни вјерници најприје почињу у храмовима, окупљени у заједници на светој литургији, чији врхунац представља причешћивање – сједињење са Богом.

Потом се прослава наставља у кругу породице, гдје посебну радост, нарочито дјеци, представља туцање шареним васкршњим јајима.

Васкрс се прославља три дана, током којих се православци поздрављају са „Христос васкрсе“, уз отпоздрав „Ваистину васкрсе“.

Симболика шарених јаја

Шарено јаје представља саму симболику Васкрса, с обзиром да је јаје симбол рађања живота. Како пиле прокљује љуску и излази из јајета у тренутку свог рођења, тако је и Христос устао из мрачног гроба и узнио се на небо.

Related posts

Нове обилне падавине
у идућих 30 часова

Derventski List

За викенд због алкохола санкционисано 98 возача

admin

Донесен правилник о расподјели пољопривредних подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još