ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента прије 79 година
истргнута из канџи окупатора

Дервента је 19. априла 1945. године, уласком партизанске војске на њено подручје, истргнута из канџи окупатора уписујући се на мапу слободних територија, а борба против насртаја фашистичке идеологије, нажалост, потребна је и данас.

Истакнуто је то данас приликом обиљежавања 79. годишњице ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату и то полагањем вијенаца испред спомен – обиљежја страдалим у Народноослободилачком рату код Основне школе „Никола Тесла“ и пријемом у Центру за културу.

Почаст прецима који су били дио слободарских подвига одали су градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници дервентског и бањалучког СУБНОР-а, делегација Полицијске станице, руководство Градске борачке организације, представници и ученици Основне школе „19. април“ , те делегације СНСД-а, СП-а и Уједињене Српске.

На важност његовања сјећања на Народноослободилачку борбу указао је градоначелник Милорад Симић.

– Дервента је ослобођена 19. априла 1945. године, а било би добро да је и раније. Обрадован сам што смо се окупили тим поводом, а понајвише што су овдје потомци бораца, антифашисти у души и сви они који поштују људе који су дали своје животе за слободу. Нажалост, и данас, послије готово 80 година, морамо да се боримо против оних који желе српском народу да наметну кривицу, чак и геноцидност. Због тога сам и помало емотиван у вези са митингом подршке Републици Српској и њеном руководству у негирању тежњи појединаца да српском народу припишу кривицу што је у Одбрамбено – отаџбинском рату чувао своја огњишта – казао је Симић.

Послије два неуспјела покушаја, Дервента је коначно ослобођена 19. априла, али уз велике жртве.

– Дервента је у току рата била веома јако упориште НДХ-а и других фашистичких организација, и било је веома тешко ослободити град. И због тога, али и због чињенице да је 1.350 људи из Дервенте страдало, потребно је више поштовати тековине Народноослободилачког рата -нагласио је предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић поручивши да је због поновног јачања фашизма широм свијета важно нове генерације учити правим вриједностима.

Да данашње генерације имају дужност и обавезу да обиљежавају Дан ослобођења сматра и Радован  Пазуревић, потомак бораца НОР-а.

– То морамо чинити не само због историје, већ и тренутне ситуације, а видимо да у свијету све те мрачне силе које су биле са друге стране за врије рата, данас покушавају  да  замијене улоге злочинца и жртве. Из године у годину присуствујем овом обиљежавању, прије  свега,  због обавезе  према својим  родитељима који су били учесници рата и према њиховим родитељима који су гинули у Јасеновцу, Козари и другим стратиштима. Имамо право, дужност и обавезу да се свих страдалих сјећамо и обиљежавамо важне датуме – казао је Пазуревић.

Обиљежавању Дана ослобођења Дервенте, које је послије одавања почасти страдалим настављено у Центру за културу програмом који је употпунио наступ хора „Мозаик“, присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, те бројни представници јавног живота Дервенте.

Related posts

ЊЕГОМИРОВИЋ МАЈСТОР ЗА ЛОПТУ И ФИНАНСИЈЕ

admin

„ПРОСВЈЕТА“ ПРОСЛАВИЛA КРСНУ СЛАВУ

admin

Освештање крстова за
храм и звоник у недјељу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još