Култура

„Гугуто мемето“ бајковито штиво
за читаву породицу

Роман „ Гугуто мемето“ аутора Стефана Тићмија представљен је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, а ријеч је о бајковитој причи смјештеној у Село на рубу разума у којој се главни јунаци суочавају са кривицом, смрти и љубави.
-Књига је необичног назива извучена из бајалице са југа Србије, и та бајалица кроз читаву књигу пролази као нека врста рефрена, молитве или мантре, како год то назвали. Прича је смештена у Село на рубу разума, бави се темом кривице, смрти и љубави. Након свих промоција које смо прошли, закључак је да роман није прича о смрти колико год је помињали, већ о неживљењу – рекао је Тићми додсјући да књига не обнавља страхове већ кроз игру и забаву чини да смрт буде забавна.
-За разлику од две претходне књиге које су стриктно за децу и младе ова књига је недефинисана, али на њу реагују и деца и стари. Мислим да је књига омаж детињству и одрастању на југу Србије. Ако постоји место где би могли да сметимо ову књигу, али не постоји такав жанр, то је породична књига – рекао је аутор подсјетивши да је о „Гугуто мемету“ снимљен и филм у Бањалуци.

-Филм је лепо прошао, студентски је, приказан је на фестивалима у Милану, Грчкој, Чешкој, Новом Саду и веома добро је прихваћен. Књига гради свој пут, а ово је друго издање – рекао је Тићми.
Роман је 2023. године објавила издавачка кућа „Имприматур“ из Бањалуке чији оснивач Борислав Максимовић истиче да је књига пронашла свој пут ка читалачкој публици.
-Када нам је понудио рукопис ја сам искрено питао јеси ли сигуран да хоћеш за нас да издаш, јер смо ми ипак најмања могућа издавачка кућа од свих ранијих са којима је сарадјивао. Стефану је то било логично савршено, јер је филм сниман на Зеленковцу. Нама је књига била сјајна. Ми се не бавимо књижевношћу за дјецу и наша је публика старија, али ми ову књигу нисмо доживјели као књигу за дјецу већ књига која говори о озбиљним темама – рекао је Максимовић.
Стефан Митић рођен је 19. јануара 1992. године у Лесковцу, а његови романи „Ја сам Акико“ и „Капут од маховине“ нашли су се међу 200 најбољих књига за дјецу на свијету.

Related posts

Награда за есеј о Дису

admin

ПРЕДСТАВА „ИНТИМНО“ ОГОЛИЛА СТВАРНОСТ

admin

ПРЕМИНУЛА ИСИДОРА БЈЕЛИЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još