ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА ЗАСЛУЖУЈЕ СТАТУС ГРАДА

Скупштина општине Дервента 30. октобра прошле године усвојила је Одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града општини Дервента, послије чега је Елаборат о оправданости захтјева за додјелу статуса града упућен у Владу Републике Српске, односно Министарство управе и локалне самоуправе.

Начелник општине Милорад Симић казао је да је, када је покретана процедура за додјелу статуса града, Дервента испуњавала услове за то.

– Кад смо покретали ту процедуру знали смо да испуњавамо законске услове за статус града, али смо потпуно свјесни да смо до тога стигли захваљујући свом раду и залагању. Сасвим је извјесно и нормално да Народна скупштина РС донесе прописе из своје надлежности који би Дервенту дефинисали као девети град у Републици Српској – рекао је Симић напомињући да Дервенти ништа није поклоњено већ је тај статус заслужила на основу утврђених параметара.

Иницијатива да Дервента добије статус града, недавно је добила јавну подршку из уста предсједника СНСД, најмоћније политичке партије у Републици Српској и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Он је протекле суботе у Добоју изјавио да ће бити уважен захтјев да Дервента добије статус града.

– Дервента је показала способност да се развија, санирала је огромну ратну штету, порушену инфраструктуру и девастирани стамбени фонд – рекао је Додик додавши да је Дервента и брзо обновила и привредну активност.

– Колико сам разумио, ова локална заједница има проблем са недостатком радника јер има доста отворених радних мјеста. Ако ту помаже стимулација, онда ћемо уважити захтјев да Дервента добије статус града – рекао је Додик.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић каже да се тренутно у Министарству управе и локалне самоуправе разматра Елаборат о оправданости захтјева за додјелу статуса града општини Дервента. Управо његовим амандманом, у процедури измјене Закона о локалној самоуправи, омогућено је да статус града добије и јединица локалне самоуправе која нема 50.000 становника, али испуњава услове у смислу континуитета степена развоја и изнадпросјечног броја запослених радника.

– Сљедећи корак је да се о томе, у смислу нацрта закона о граду Дервента и нацрта закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске изјасни Влада. Послије тога ће ови нацрти бити упућени у скупштинску процедуру – рекао је Жунић.

Читава процедура у вези са доношењем закона о граду Дервента и измјени осталих аката, требало би, како актери ове у овој теми очекују, да буде завршена до краја ове године.

Образложење

У Одлуци о покретању поступка за додјелу статуса града, коју је усвојила Скупштина општине, наведено је, између осталог, и да је Дервента поред свих ратних недаћа које су је задесиле успјела подићи степен урабаног развоја.

– Према подацима Републичког завода за статистику Дервента је имала стопу запослености од 37 одсто, што је за два одсто више од републичког просјека – наведено је у одлуци.

Related posts

Почело обиљежавање „Недјеље Црвеног крста“

admin

СВЕТОСАВКИ БАЛ ОЖИВИО ПОСЛИЈЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

admin

Нови режим рада и
још шира лепеза услуга

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još