EкономијаИЗДВОЈЕНО

ДЕРВЕНТА МАМАЦ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

Повољан геостратешки положај, погодне локације за развој пословања, доступност квалификованих радника, те поједностављене административне процедуре, само су неке од чињеница због којих Дервента постала прави мамац за инвеститоре.

Управо су те, али и многе друге погодности наше општине разлози због којих је Дервента већ годинама први избор бројних иностраних компанија, али и домаћих привредника који „код куће“ шире крила својих бизниса. Инвестициони профил општине детаљно је представљен у публикацији „Општина у коју вриједи инвестирати“, која је израђена у оквиру пројеката „Лајф“, који је лани проведен у циљу побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција.

Захваљујући том пројекту привредници и грађани од сада у Дервенти могу много лакше, брже, али и јефтиније да прибаве потребне дозволе, а на интернет страници општине Дервента отворен је Електронски регистар административних поступака.

Када се ради о привредним секторима који су, у складу са потенцијалима општине, погодни за развој, доминирају прерађивачка индустрија, пољопривреда и ИТ индустрија.

– Инвеститорима је доступно десет слободних локација у Индустријској зони и Сервисно – комуналном центру – истиче се у публикацији уз подсјећање да у Индустријској зони тренутно послује 25 фирми које запошљавају више од 2.600 радника, док су у Сервисно –комуналном центру активне двије компаније.

Оно по чему је Дервента препознатљива у пословним круговима, јесте и конкурентно пословно окружење, на којем истрајава локална управа.

– Општинска управа нуди могућност плаћања у ратама накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, а редовно из буџета, путем подстицаја, стимулише и пољопривредну производњу. Осим тога, успостављен је и једношалтерски систем за све административне поступке који се односе на грађење и регистрацију пословне активности – истиче се у публикацији.

Како би инвеститори имали несметане услове за пословање, општина од 2013. године, домаћим и страним улагачима, пружа постинвестициону подршку, ради бржег отклањања препрека са којима се суочавају предузећа, а у циљу обухватнијег дијалога о проблемима и потребама пословне заједнице, лани је формиран Привредни савјет општине.

– Регулаторна реформа која је проведена прошле године, резултирала је поједностављеним административним поступцима, нижим трошковима и скраћеним роковима, те лакшим приступом општинским услугама путем Електронског регистра административних поступака – наглашено је у овој публикацији гдје се додаје да пословна заједница има могућност да користи услуге контакт особе која испред локалне управе организује и координише састанке између надлежних органа и инвеститора.

Као једна од погодности Дервенте као привредног центра, која је истакнута у наведеној публикацији, јесте одличан геостратешки положај општине, односно близина тржишта ЕУ и других земаља Југоисточне Европе.

Према подацима из публикације преузетих из АПИФА, закључно са 2017. годином, у Дервенти је пословало укупно 696 пословних субјеката, те по осам банака и адвоката, 14 рачуноводствених канцеларија, те три агенције за некретнине.

Позитиван извозни салдо, те више него значајно учешће у спољнотрговинској размјени БиХ, уз претходно наведене податке, употпуњују слику Дервенте као мамца за инвеститоре. Општинска управа уз то, домаћинским пословањем, настоји да створи што повољније услове за живот својим становницима, чему значајно доприноси и растућа привредна активност.

 

Публикација Инвестициони профил општине

Related posts

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА ПЛАНОВЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ПРЕДУЗЕЋА

admin

ТРИ НОВА СЛУЧАЈА КОРОНА ВИРУСА У ДЕРВЕНТИ

admin

ОВИХ ДАНА УКРИНА „ЦВЈЕТА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još