Друштво

Машинска струка
надограђена новим занимањем

Стручна и техничка школа у школској 2024/2025. години планирала је упис 136 ученика у шест одјељења, а међу понуђеним струкама су и занимања из области машинства и обраде метала и то четворогодишње занимање Техничар ЦНЦ технологија и ново трогодишње занимање Оператер савремених технологија у комбинованом одјељењу са браваром – заваривачем.

Ослушкујући жеље ученика, као и потребе тржишта рада, школа осим поменутих занимања, будућим средњошколцима нуди и струке Пољопривреда и прерада хране, Економија, право и трговина, те Угоститељство и туризам.

– У оквиру шест одјељења налазе се четири већ позната занимања, те два нова Оператер савремених технологија и Банкарски техничар. Ми ћемо свакако презентовати сва занимања, путем медија, друштвених мрежа и Даном отворених врата како бисмо олакшали будућим средњошколцима избор будућег занимања – рекла је директорица школе Бранка Јовић додавши да очекује да ће план уписа бити остварен.

– Показали смо да смо, осим квалитетне теоријске и практичне наставе којим наша школа припрема ученика за тржиште рада, као и наставак школовања, препознатљиви и по бројним ваннаставним секцијама, тако да ученици имају прилику да искажу своје музичке, ликовне, драмске и друге таленте – додала је Јовићева.

Када се ради о машинској струци, овогодишњи новитет у уписној политици је трогодишње занимање Оператер савремених технологија за које ће се ученици моћи опредијелити уписом у комбиновано одјељење са браваром – заваривачем, а за које су предвиђена укупно 24 мјеста.

Будући бравари – заваривачи током три школске године савладавају техничке материјале, РЕЛ, МАГ, МИГ И ТИГ, те гасно и електроотпорно заваривање, док ће прва генерација Оператера савремених технологија изучавати и обраду воденим млазом, ултразвучну обраду, обраду плазмом, електроерозију, као и ласерску обраду и производне процесе.

И у идућој школској години, Стручна и техничка школа школоваће 24 Техничара ЦНЦ технологија. Ово четворогодишње занимање нуди знање техника цртања, рачунарског пројектовања, програмирања ЦНЦ машина, израду дијелова на ЦНЦ машинама, моделирање дијелова, технолошке процесе и 3Д штампање. Сво теоријско градиво пратиће и практична настава у савремено опремљеним кабинетима.

 – Ријеч је о атрактивним занимањима за које из године у годину настојимо обнављати опрему. Већина привредне дјелатности у Дервенти има потребу за кадровима и руковањем машинама и алаткама које ученици савладају још у школи, а практичну наставу дијелом одрађују у неким нашим дервентским фирмама – казао је професор Дражен Петковић.

Да је будуће занимање које из изабрао веома тражено на тржишту рада потврио је и ученик четвртог разреда Техничара ЦНЦ технологија Недељко Сибинчић.

– Обучени ЦНЦ кадрови су веома тражени, а цијеним да је велика предност што идемо на практичну наставу у фирме, иако квалитетну праксу имамо и у школи – рекао је Сибинчић.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и друга занимања која ученици могу да упишу у Стручној и техничкој школи у новој школској години.

Related posts

Владика освештава звоно
и Светосавски  дом

Derventski List

ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ „ВАШАРСКОГ КУПА“ И „ФИШИЈАДЕ“

admin

Мајка шесторо дјеце
изгубила битку са болешћу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još