Друштво

Живопис цркви у Кострешу даје нову духовну ноту

Живописање цркве Свете Великомученице Марине у Кострешу, које је почело 2017. године, одвија се уз помоћ и подршку вјерника и других донатора, а када буде завршено даће овом храму посебну духовну ноту.

Свештеник Драган Зарић подсјећа да је храм у Кострешу изграђен 1905. године, а реновиран и освештан у јулу 1984. године. Црква је, нажалост, 1992. године у Одбрамбено – отаџбинском рату сравњена са земљом. Подизање храма из пепела почело је 1999. године, а његова изградња завршена је 30. јула 2007. године на Огњену Марију, када је храм и освештан.

Зарић додаје да се фрескописање одвија на 330 метара квадратних, од чега је завршено нешто више од половине.

– Преостало је да фрескама буде осликано још око 130 квадрата, за шта је потребно још око 20.000 марака. До сада, све што је урађено, завршено је захваљујући донацијама вјерника из Костреша и околних мјеста – рекао је Зарић захваљујући се свима који су до сада помогли осликавање цркве, истакавши да се нада да ће у наредном периоду прикупити и преостала средства за завршетак живописања.

– Дијаспора је својим донацијама већим дијелом учествовала у изградњи овог храма и када је ријеч о наставку живописања за нас су велики хендикеп затворене границе због корона вируса – рекао је овај свештеник истичући да је иконе на иконостасу израдио мајстор Петар Билић из Београда, док је иконостас у дуборезу радио Бобан Сувајац из Шерег Илове.

– Живописање храма је повјерено Велибору Билићу из Дервенте. Бијелић иконопише и у храму Саборном храму Успења Пресвете Богородице, па с тога настојимо да се уклопимо и организујемо што је најбоље могуће – истакао је Зарић додавши да је фрескописање до сада коштало 28.000 марака.

Капела

Капела у гробљу у Кострешу срушена је прије освештања, такође у Одбрамбено – отаџбинском рату, и овдашњи мјештани и привредници су показали иницијативу да се она поново сагради.

– Тренутно смо у преговорима са општином Брод да нам уступи земљиште, с обзиром да је то њихова надлежност, како би могли да почнемо конкретније планове за изградњу капеле – нагласио је Зарић.

Related posts

Пристижу донације
за изградњу куће

Derventski List

Запажени резултати на
регионалном такмичењу из физике

Derventski List

СТРУЧНА И ТЕХНИЧКА ШКОЛА: ОБЈАВЉЕНА РАНГ – ЛИСТА УПИСАНИХ УЧЕНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još