ИЗДВОЈЕНОНовости

Мир Божији, Христос се роди

Српска православна црква прославља Божић, најрадоснији хришћански празник – дан Рођења Исуса Христа.
У часу рођења Исуса Христа, који је у овај свијет дошао ради спасења цијелог људског рода од гријеха и вјечне погибељи, звијезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запјевали „Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља“.
Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даровали јагње, а потом три мудраца која су му на дар донијели смирну, тамјан и злато.
Код Срба Божић је празник са доста обичаја и његова прослава почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа.
Након литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле се Господу, а затим пјевајући тропар „Рождество твоје Христе Боже наш“, окрећу и ломе чесницу – погачу у коју је стављен новчић.
Вјерује се да ће ономе у чијем дијелу чеснице буде новчић наредна година бити посебно срећна.
Божић је породични празник, тај дан се не иде у посјете, са изузетком полазника или положајника – мушке особе, обично је то кум, комшија или породични пријатељ, који долази у кућу слављеника и први честита Божић.
Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са „Мир Божији – Христос се роди“, уз отпоздрав „Ваистину се роди“.

(РТРС)

Related posts

КЉАЈИЋ УМЈЕСТО БЈЕЛОШЕВИЋА

admin

Почињу радови на осињском водоводу

admin

Од уторка продаја
карата за Цецин концерт

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još