Култура

Музичко – поетско вече
обогатило „Пркос – фест“

Треће вече манифестације „Пркос – фест“ у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је донијело садржајно музичко – поетско вече на којем је одржана промоција аудио – књиге „Док трагаш за својом земљом“ Александре Мариловић.
Мариловићева каже да су њени поетски радову објављени у виду звучне књиге под обједињеним насловом „Док трагаш за својом земљом“.
-Овакав облик много је приступачнији, па поред чисте интерпретације, помаже у вјежбању правилног изговарања/дикције ријечи што се такође јавља као један од проблема у ученичком развоју, нешто слично радио-драми. Увиђајући и проблеме опремљености библиотека за слијепа и слабовида лица широм РС, ваља поменути да је ово област од посебног значаја за унапређивање библиотечке и издавачке дјелатности – каже Мариловићева и додаје да ће промовисани рад бити пласиран на интернет и широко доступан свима, бесплатно.
-Требамо имати у виду да су слабовиди корисници у односу на остале грађане присније везани за књигу. Статистички 85 одсто корисника након учлањења у библиотеку фондове користи непрестано. Књиге за слијепе су врло скупе, па је тако звучна књига десет пута скупља од оне у стандардној штампи – каже Мариловићева и истиче да је сарадња са композитором Драганом Латиновић и глумицом Народног позоришта Слађаном Зрнић посебна част.
-Оне су као умјетнице изузетно одговорне, а прије свега талентоване и добри су људи. Ниједног тренутка цијелу ову причу нисмо ни поимале као обавезу, него као дружење и бескрајно радовање. Драго ми је што у свој град у оквиру „Пркос-феста“ доводимо све ове даровите људе за које се мора знати и сазнати. Умјетност је наш покрет отпора за духовно јачање – закључује Мариловићева.
Композитор Драгана Латиновић која је укључена у стварање заједничког звучног записа казала је да су вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ приредили веома садржајно музичко – поетско вече.
-Премијерно смо представили пројекат на којем смо радиле годину. Пројекат је подржао и град Дервента. Стихове чији је творац Александра Мариловић говори глумица Слађана Зрнић, а музичку подлогу за пјесме сам компоновала и одсвирала- казала је Латиновићева.
Након промоције Слађана Зрнић са пијанистом Миланом Савић, такође из Бањалуке, публици су подарили занимљив музички колаж.
-Посјетиоци су имали прилику да чују извођења пјесама на неколико различитих језика уз пратњу на клавиру. Програмом нашег фестивала желимо послати поруку свим младим људима да развијају своје таленте, проширују интересовања и да свако од нас на неки начин доприноси свијету око себе – каже Латиновићева.

Related posts

ДЕРВЕНТА ОТКЉУЧАЛА СВИЈЕТ ИЛУЗИЈЕ И НАУКЕ

admin

МОНОДРАМА „БОГ“ ВЕЧЕРАС

admin

Представа „(Не) ћути
и трпи“ сутра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još