Култура

„Ноћи дуге у прогонству“
прозор у духовни свијет

Осмо дјело дервентске ауторке Александре Мариловић „Ноћи дуге у прогонству“, а које је крунисано наградом „Печат вароши сремскокарловачке“, представљено је вечерас бројним суграђанима у оквиру вечери посвећене духовној поезији и музици.

Како је ауторка објаснила, ријеч је о дјелу које се ослања на традицију псалтирске поезије и првобитни човјеков гријех, односно изгнанство из раја, а чије су стихове присутни могли да послушају уз музичку пратњу професорице музике Драгане Латиновић.

– Врло сам поносна што су, осим што је могуће пратити стање моје душе и духа, уткани рецезентски вез племкиње нашег пјесништва Жељке Аврић и Дајане Петровић која је моја посестрима по перу – казала је Мариловићева додавши да је ово дјело представљено на Сајму књига у Београду.

– Као и сама промоција дјела вечерас, тако и то представљање, више је ријеч о показивању заједничког рада и пријатељства – додала је ауторка која тренутно ради на драми која ће бити посвећена дервентским школама „Никола Тесла“ и „Михајло Пупин“.

Рецензију на ово дјело урадила је пјесникиња „Бранковог кола“ Дајана Петровић истакавши да је „Ноћи дуге у прогонству“ књига о душевној поезији.

– Тешко је говорити о поезији, а данас посебно и о духовности, али могу рећи да ме Александрина надахнутост и саму надахнула, те моја рецензија није класична. Нисам се бавила књижевном рецензијом, што је на ово дело много боље од мене урадила Жељка Аврић која и јесте књижевни критичар, него сам ја некако „запљуснута“ тим Александриним духовним светом једноставно одговорила поезијом – казала је Петровићева.

Вече су обогатиле и нумере групе „Нектарија“ из Ваљева.

Related posts

Први викенд у августу
резервисан за пјесничке сусрете

Derventski List

ПАТКОВАЧА ОВОГ ВИКЕНДА У СЛУЖБИ УМЈЕТНОСТИ

admin

Међународни илиндански пјеснички сусрети сутра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još