Друштво

Рад Дервенћанина међу
три најбоља у Европи

Мастер рад двадесетшестогодишњег Дервенћанина Милоша Тутњевића нашао се међу три најбоља на такмичењу младих геодета које је организовао Европски савјет геодета, а награда му је уручена протекле седмице на највећем сајму геодезије у свијету ИНТЕРГЕО у Берлину.

Ријеч је о значајном признању које Европски савјет геодета додјељује најквалитетнијим радовима у смислу примјењености и науке. Тутњевићев рад, који описује коришћење 3Д алата и објеката, те умјетне интелигенције и програмских језика, на издвајање облика објекта који се приказују на катастарском плану, био је у конкуренцији 44 рада младих геодета из читаве Европе.

Тутњевић је основне студије геодезије завршио 2020. године на Ахрхитектонско – грађевинско – геодетском факултету Универзитета у Бањалуци, а 2022. године и мастер студије излагањем мастер рада под називом ,,Израда тематских карата и 3Д модела објеката примјеном беспилотних летјелица и ласерског скенирања из ваздуха”.

– С обзиром да сам излагањем мастер тезе у децембру прошле године завршио мастер студије испуњавао сам услове за пријаву на такмичење овог типа. Пријаву сам послао највише на наговор менторке доц. др Гордане Јаковљевић која је била упозната са кавлитетом теме којом сам се бавио од самог почетка, као и резултатом који је настао. Ја, у том моменту, нисам био свјестан да би мој рад могао бити толико цјењен и од стране европских комисија – рекао је Тутњевић који је на мастер раду био ангажован мање од годину.

– Мастер рад описује аутоматизован метод који коришћењем 3Д алата и објеката, дубинског учења или умјетне интелигенције и програмских језика омогућава издвајање облика објекта који се приказују на катастарском плану. Постигнут је нешто бољи резултат од досадашњег аутоматског издвајања који је одавно у употреби, те уз будући рад и усавршавање изложене мотоде извјесно је да би било могуће постизање задовољавајућег квалитета, те усвајање методе у ширу практичну примјену – објаснио је он истичући да је учешће на такмичењу била прилика и да се упозна са бројним колегама по струци из читавог свијета.

– Ово искуство ми је помогло и да стекнем нове контакте, те ме мотивисало за даљи рад, учење и усавршавање, промовисање домаћег квалитета школства и образовних установа. Моја награда је и доказ да је за квалитетне радове и идеје потребно само интересовање и упорност – поручио је Тутњевић који је од завршетка основних студија сам запослен у породничној геодетској компанији „НМТ Геоплан д.о.о“ коју су прије 20 година основали његов отац Ђорђо и мајка Косовка.

– С обзиром да сам дио породичне компаније коју настојим развијати а која се уједно бави мојом одабраном струком – геодезијом, настојим кроз овакав начин промоције створити повјерење страних инвеститора и омогућити стварање прилике за остварење компаније и на страном тржишту. Такође настојим бити активно укључен у развој науке што већ јесам кроз писање чланака и других научних радова – поручио је Тутњевић.

Иначе, такмичење младих геодета Европског савјета геодета организује се од 2009. године, а највећи сајам геодезије у свијету ИНТЕРГЕО, који је ове године одржан 11. октобра у Берлину, окупља младе геодете и промовише најквалитетније радове из ове области.

Дервента

Милош Тутњевић своје истраживачке радове често базира на Дервенти.

– Ове године у Новом Саду на конференцији екстремних климатских промјена комплетно моје излагање односило се на Дервенту. На модеран начин приказано je праћење утицаја нивоа воде ријеке Укрине на околину – казао је Тутњевић.

Related posts

Дијелови Чардака и Улице
Марије Бурсаћ сутра без струје

Derventski List

Због алкохола кажњена 94 возача

admin

Из креативних идеја рађа рукотворине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još