ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојен ребаланс овогодишњег
и нацрт буџета за идућу годину

Скупштина града усвојила је данас ребаланс овогодишњег буџета Дервенте у износу од 25.690.000 КМ, чиме је градска каса у односу на план увећана за 3,4 милиона марака, а једногласну подршку одборника добио је нацрт буџета за 2024. годину који је пројектован на 24.322.000 марака.

Образлажући приједлог ребаланса овогодишњег буџета начелник Одјељења за финансије Миле Стринић појаснио је разлоге за увећање оквира у односу на нацрт.

– У приједлог ребаланса буџета укомпоновано је 80.000 КМ од Министарства расељених особа и избјеглица ФБиХ за изградњу саобраћајнице у Улици Марка Краљевића, као и 49.500 марака Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за изградњу инфраструктуре. Буџетски оквир, стога, сада износи 25.690.000 КМ – прецизирао је Стринић додајући да је потребно и у потрошачкој јединици Скупштина града извршити релокацију од 170 КМ, с обзиром да је приликом примопредаје дужности између претходног и актуелног предсједника парламента уврђено прекорачење на ставци репрезентације.

Током дискусије о предложеном ребалансу шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да је добро што је буџет стабилан, али да је евидентно да поједина социјална давања из године у годину остају иста, упркос инфлацији.

– С друге стране, у овом документу видимо да су предвиђена повећања за плате у појединим јавним установама. Такође, мој утисак је да се буџет планира тако да на крају буџетске године постоји суфицит – истакао је Катанић, којем је шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш одговорио да је буџет жив документ који ријетко када остаје исти у односу на план.

– За разлику од многих локалних заједница, које ребалансом смањују буџет, Дервента свој буџет повећава, а суфицит остварујемо штедњом и домаћинским радом – нагласио је Томаш.

Одборник СНСД-а Давор Симић оцијенио је нелогичним став СДС-а којим се проблематизује суфицит.

– Буџет се планира рестриктивно, али правдено. Из приједлога ребаланса јасно је да су све исплате биле редовне и да имамо најмању стопу задужености у Републици Српској, а можда и у БиХ – казао је Симић.

На питање одборника ПДП-а Мирка Петрића о предвиђеном повећању расхода за лична примања у Центру за социјални рад и вртићу „Трол“, Стринић је појаснио да се ради о исказаним потребама за стручним кадровима.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио је да се суфицит не може планирати и да међу буџетским расходима приоритет имају социјална давања, плате и отплата кредита. Он је прецизирао и да ће 49.500 КМ дозначених од министарства пољоприведе бити уложено у игралишта у Календеровцима и Агићима.

Приједлог ребаланса буџета на крају је подржало 15 одборника, док је 13 било против, а са истим размјером гласова усвојена је и одлука о извршењу овогодишње градске касе.

За разлику од ребаланса, нацрт буџета за идућу годину у износу од 24.322.000 марака, што је за 9,34 одсто више у односу на план за ову годину, увојен је једногласно.

– У овом документу планиран је раст социјалних давања, а остала потрошња остаје на приближно истом нивоу и обезбјеђени су сви услови за функционисање свих јавних установа и управе – рекао је начелник Одјељења за финансије Миле Стринић образлажући документ.

Дискутујући о овој тачки дневног реда, одборница Сања Димитрић оцијенила је да је нацрт буџета за идућу годину предизборни документ.

– Буџетске јединице су значајно повећале расходе за плате и накнаде запослених, а истовремено и даље се не планирају средства за бесплатне уџбенике, нема повећања новца за пензионере и не изједначава се цијена боравка у јавној и приватној предшколској установи – став је Димитрићеве, а одборник Давор Симић одговорио је да вртић „Трол“ због формирања стручне службе за рад са дјецом са сметњама у развоју, те повећаног броја те дјеце у установи, има и потребу за стручним лицима и самим тим и већим издвајањима за лична примања.

Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство усвајањем два важна буџетска документа.

– Понекад ми буде жао што се штедња и домаћинско пословање тумаче погрешно. Ја већ 20. пут предлажем буџет и ребаланс и то на начин да нисмо много кредитно задужени. Од дозвољених 18 одсто ми смо задужени 2,8 одсто, што је један од добрих параметара. Да имамо исправан приступ показале су три узастопне позитивне оцјене ревизије јавног сектора за 2014, 2018. и 2021. годину, што ниједној другој локалној заједници у РС није успјело. То је и показатељ доброг рада и засигурно сатисфакција – нагласио је градоначелник истичући да је повећање буџета ребалансом за 3,4 милиона марака на укупно 25,7 милиона КМ похвално, али да то опозиција није подржала.

– У дискусијама се стално спомињало да је нацрт буџета за 2024. годину предизборни. За идућу годину предвиђен је буџет већи за 9,34 одсто, а због раста у социјалним давањима, борачким категоријама и невладином сектору. Задржали смо све оне осјетљиве компоненте, попут превоза ученика, подстицаја развоју пољопривреде и села и стипендије – рекао је градоначелник најавивши да ће у децембру приликом разматрања приједлога буџета за идућу годину бити разматран и капитални буџет.

– То је новост, јер ћемо прије 15. децембра, када је законски рок за усвајање буџета за наредну годину, расправљати и о приједлогу капиталног буџета јер смо се увјерили да су из године у годину јавне набавке компликованије, тако да желимо да створимо могућност да већ од 1. јануара кренемо у потребне процедуре које предстоје улагањима – казао је Симић.

Шеф Kлуба одборника СНСД-а Славко Томаш истакао је да је засједање обиљежило управо усвајање буџетских докумената.

– Сматрам да у наредном периоду сви буџетски корисници и одборници имају могућност да путем сугестија, примједби и амандмана утичу на буџет за наредну годину, а мишљења сам да је буџет за 2024. годину и развојни и социјални – рекао је Томаш.

Задовољство усвајањем два значајна буџетска документа истакао је и шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић.

– Могу изразити лично задовољство да су и нацрт буџета за наредну годину и приједлог измјена буџета за текућу годину исказани са повећањем у одређеним процентима. То је изузетно похвално за ову локалну заједницу. Надам се да ћемо и у будућности успјети планирати овакве буџете који из године у годину биљеже раст – рекао је Гојковић.

Шеф Kлуба одборника СДС-а Бранко Катанић истакао је опозиција сматра да су многе категорије остале ускраћене за средства.

– У времену инфлације субвенције и грантови за потребе пољопривредника, радника, спортских колектива, студената и ђака су махом остали на прошлогодишњем нивоу. Када је у питању нацрт буџета за идућу годину, тај документ смо подржали јер сматрамо да је повећање буџетског оквира добро за град, али ћемо јавне расправе искористити да изнесемо своје примједбе, а на крају имамо могућност дјеловања и амандманима – рекао је Катанић додавши да ће се опозиција залагати за повећање субвенција и грантова.

На данашњем засједању донесене су одлуке о расписивању конкурса за избор и именовање директора Дома здравља и Центра за социјални рад, а усвојен је и План мреже здравствених установа на територији града за период од 2023 – 2028. године, те измјене Регулационог плана „Гаковац“ и одлука о изради измјене дијела Регулационог плана „Центар Запад“. Донесена је и одлука о продаји гараже у својини града Рудолфу Даки, те рјешења о промјени састава комисија за јавно надметање и избор по конкурсу у Дому здравља.

Related posts

Мјере продужене до 13. септембра

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

ПРИЈАВЕ НА КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ ДО 26. ЈАНУАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još