Друштво

Ускрс у завичају
посебан дар

Анкица и Шимо Ћорић већ другу годину у Шушњарима, у обновљеном дому дочекује Ускрс, истичући да је посебан дар празник прославити у завичају.

Ћорићи су од осамдесетих година прошлог вијека радили у Швајцарској, али родни крај никада нису запостављали.  Иако је ратни вихор учинио своје, огњиште у Шушњарима су обновили и радо га посјећују.

– Када смо отишли у Швајцарску морали смо пронаћи свој Ускрс, тражити себе – испричала је Ћорићева сјећајући се жала за родном грудом.

– За вријеме рата нисмо долазили кући, а када је рат стао обилазили смо завичај и камен је био на срцу сваки пут када би одлазили. Обновили смо кућу у Бијелом Брду, а онда и у Шушњарима, и прошле године први пут смо Ускрс славили овдје. Тај осјећај је био изузетан – казала је она истичући да је свих протеклих година настојала да сачува од заборава обичаје и да их пренесе својој тројици синова.

–  Ускрсна исповијед је јако важна и треба ићи у цркву редовно на молитве, посебно у седмици пред Ускрс. Старије који не могу сами да оду у цркву возимо ми који можемо или обавијестимо свештеника да их посјети – додаје Ћорићева.

Њен супруг Шимо додаје да је Ускрс за њихову породицу веома важан празник.

– Обично припремамо и печемо прасе, као и за Божић, а све зависи од броја гостију. Људи воле код нас доћи, од срца припремамо све – каже Ћорић који такође не крије срећу због прослављања празника у родном крају.

– Никада нисам пожалио што сам се вратио. Ја сам овдје рођен, живим овдје, добар сам са свима, и то је чар живота – истиче Ћорић.

Вјерници католичке вјероисповијести у недјељу, 9. априла прослављају Ускрс.

Акције чишћења

Како би своје село, али и друга мјеста, учинила што угоднијим за живот, Анкица је заврнула рукаве, те заједно са другим мјештанима организовала акције прикупљања отпада по селима. Разлика се већ види у Шушњарима, Зеленикама, Пољарима, Модрану и путом појасу од шестог километра према Осињи.

– Мојој идеји су се придружили и други. Обишла сам све организације и институције у Дервенти и тамо су били одушевљени мојим намјерама. Са малим средствима смо урадили много – додала је Ћорићева казавши да већ планирају нове акције чишћења.

Related posts

У Српској већ 20 година негативан природни прираштај

admin

Почела изградња палионице свијећа и мртвачнице

admin

Одгођена акција
чишћења обала Укрине

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još