Друштво

У славу традиције заорила
се етно – пјесма

Богат инструментални и акапела програм овогодишњег „Фестивала етно – пјесме“ побрао је вечерас на Тргу православља симпатије и одушевљење дервентских љубитеља традиционалних и етно – нота, а концерт је по седми пут представио чуваре традиције из разних дијелова Републике Српске и Хрватске.

За организацију фестивала и ове године било је задужено Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“, а одржан је поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

– Врло је важно да овај фестивал организујемо поводом празника српског јединства, слободе и националне заставе који је и у духу нашег заједничког циља, уједињења, очувања националног идентитета и традиционалне пјесме и, што је најбитније, да ту традицију пренесемо на младе нараштаје. Током ових седам година, наше друштво је било домаћин многим пјевачким групама, па смо угостили групе из Прњавора, Бањалуке, Градишке, Српца, Дрвара, Приједора, Котор Вароши, Модриче, као и групе из Србије, из Горњег Милановца и Лознице, а ове године по први пут на нашем фестивалу су и гости из Хрватске, из Боботе – казала је чланица пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ Ана Кецман додавши да су врата овог друштва увијек отворена за нове чланове.

– Посебно нас радује када нам се придруже нови чланови, а у посљедње вријеме, имамо све више упита, поготово младих дјевојака, да нам се придруже и пјевају са нама – казала је Кецман.

У оквиру седмог фестивала публика је, осим пјевачке групе домаћина, имала прилику да послуша и етно – ноте у извођењу Пјевачке групе ГКУД-а „Пронија“ из Прњавора, Пјевачког друштва „Вида“ из Модриче, Етно – пјевачке групе „Босиљак“ из Брчког, те Вокално – инструменталног етно – ансамбла „Ђурђевак“ из Боботе.

– Срећни смо што имамо прилику да се представимо вечерас и допринесемо овој прилици да се велича етно – песма и традиција. Мислим да није тешко певати овакву врсту репертоара, потребна је воља и бити у добром друштву и, наравно, мало слуха – казала је чланица „Ђурђевка“ Јелена Идуковић.

По други пут Дервенћанима су се представиле чланице пјевачког друштва „Вида“ из Модриче.

– Биле смо дио фестивала и прошле године и било нам је баш лијепо. Увијек нас испуњава да изађемо на сцену, представимо нашу баштину, начине пјевања како су то наши преци радили – казала је предсједница овог друштва Стана Деспотовић.

Фестивал је одржан уз подршку Градске управе Дервента, Министарства просвјете и културе РС и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.

Радионица

Фестивал већ другу годину има и едукативни карактер, а како је и планирано, траје два дана, па је за сутра планирана радионица пјевања, а коју ове године води етнолог Милица Јовин из Бачке Паланке.

– За ову радионицу смо се са нашим домаћинима договорили да то буде традиционална песма Босанске Крајине, са посебним акцентом на „грокталицама“ који је можда најинтересантнији начин певања у тој области. За сутрашњу радионицу сам изабрала неколико различитих типова песама, а радионица је предвиђена за вечерашње учеснике концерта, као и за неколико заинтересованих девојака. Очекујемо око 30 учесника семинара и веома се радујем – објаснила је Јовин.

Related posts

Породични љекари од 1. новембра заказују прегледе КТ и МР

admin

Малена Јана
звијезда вртића

Derventski List

Такмичење у пружању прве помоћи окупило 110 ученика

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još