Спорт

ФОРМА СЕ МОЖЕ ОДРЖАВАТИ И КОД КУЋЕ

Препоруке здравствених стручњака и надлежних институција да се остане код куће и да се прекину социјални контакти, већина Дервенћана, бар према оном што може на улицама да се види, поштује.

Једна од друштвених група којој мировање најтеже пада су људи који су организам навикли на стални покрет и вјежбе. Осим спортиста у класичном смислу ријечи, то су и они који редовно или повремено залазе у теретане, фитнес центре или сличне објекте.

Питали смо неколико дервентских фитнес инструктора шта би, у новонасталим условима, требало да чине они који су навикли да вјежбају.

АЛЕКСАНДАР ЈЕЛИЧИЋ:

Ситуација која је нас и већину становника на свијету задесила, а коју нисмо очекивали, све нас је затекла. На кућни карантин, односно изолацију од друштва и смањену могућност кретања, већина нас није навикла, али ипак на све људе дјелује другачије. Неки су ситуацију прихватити и гледају са позитивне стране и ја сам један од њих. Други су у сталном стресу, страху, паници, хистерији, бризи што обично прати лоша комбинација хране. Ако свему томе додамо и затворен простор у којем се већина нас налази, та комбинација у периоду од мјесец, што је минимум трајања тренутног стања, може да направи озбиљне проблеме по наше тренутно физичко и психичко здравље, а посебно на дуге стазе, јер се могу развити чак и озбиљне болести у кратком року.

Да бисмо избјегли све лоше ефекте тренутне ситуације сјетићемо се старе пословице која каже: „Не опстају најбољи, већ они који се најбоље прилагођавају“. А прилагодити се у овој ситуацији значи извући све бенефите које нам пружа слободно вријеме. Проводити више времена са породицом, шетати у природи ако имамо прилику, читати књиге које нисмо стигли, правити планове када све ово прође, припремати здраву храну за коју иначе немамо времена и коначно покренути се у физичком смислу што нам је свима пријеко потребно било и прије ове ситуације, а сада посебно.

Ја своје чланове мотивишем и постављам снимке тренинга које могу да раде код куће без додатних реквизита. Снимци тренинга се могу наћи на страницама фитнес центра као и на ју -тјуб каналу. Такође, одговарамо на сва питања која нам се поставе у вези са тренинзима или исхраном, а све у циљу елиминисања изговора које људи обично имају. Можда нисмо у могућности да промијенимо ствари на глобалном нивоу, али зато треба искористити вријеме и посветите се себи.

ДУШАН МАРИЋ:

Забрана окупљања свакако лоше утиче на активност свих људи, како рекреативаца, тако и спортиста. Активност је сведена на минимум, због тога је и потрошња калорија мања. Да не би долазило до посљедица, трудим се да моји чланови остану што више активни, тако што им у „вибер“ групу шаљем видео тренинге које могу да одраде код куће, без реквизита.

Када говоримо о исхрани у овом периоду максимално се мора водити рачуна, што значи редовни и здрави оброци, битно је уз сваки оброк узимати што више разноликог поврћа, а за ужине воће, јер су нашем тијелу потребни нутријенти за јачање имунитета. Пожељан је унос омега 3, МГ, витамина Ц и Д. Ако говоримо о здравој исхрани и дисциплини избацујемо све непотребне намирнице, попут слаткиша, грицкалица, сокова, пецива.

Када је у питању тренинг, могу да се раде интервални тренинзи који краће трају, а имају веће бенефите. Радимо са властитим оптерећењем, гдје се обухвата већи број мишићних група.

Оно што је најбитније у овом тренутку јесте да останемо код куће и придржавамо се инструкција надлежних органа, јер само тако ћемо се што прије вратити свакодневним активностима, међу којима је и тренинг.

АЊА ПЕТРОВИЋ:

Поред поштивања свих инструкција које свакодневно добијамо, посебно је важно да се посветимо сегменту вјежбања, и да га прилагодимо кућним условима, јер дуготрајна неактивност, услед ограниченог кретања, може да доведе до атрофије мишића, смањеног имунитета, што повећава могућност подлијегања организма разним вирусима и инфекцијама. Мој савјет је да се створи здрава, свакодневна навика за вјежбање, било ујутро или увече, да се тренинг рашчлани на три сегмента: вјежбе загријавања, главни дио тренинга, те на крају вјежбе истезања. Интернет је препун примјера тренинга и апликација које су нам сада лако доступне, и од велике су помоћи уколико сами не можемо да осмислимо тренинг. Тако да, важна је само воља, све остало нам је на дохват руке, јер вријеме сада свакако проводимо већином уз телевизор и на интернету. Веома је важно да пазимо на исхрану у овом периоду, чешћи, а мањи оброци, да уносимо здраве масти, протеине и угљене хидрате. Сада није вријеме за држање рестриктивних дијета, јер организам треба да буде јак, како би се изборио са вирусом. Важан је што већи унос течности, топлих напитака, попут чаја.

Што се тиче оних који редовно вјежбају, оних мало напреднијих, њима ће ова пауза теже да падне, јер је њихов организам навикао на већа оптерећења и напоре, али то не значи да и они сада не могу да одржавају форму, коју су годинама градили. Преплављени смо искуствима професионалних спортиста, који у сарадњи са својим тренерима свакодневно добијају програме тренинга које раде код куће. Довољно је неколико справа, композитне вјежбе, да размишљамо о покрету док вјежбамо, да успоставимо везу између мишића, да будемо упорни и резултати сигурно неће изостати ни у овом случају.

Related posts

Сибинчић тријумфовао у Панчеву

admin

КАРАТИСТИ СЕ ОКИТИЛИ МЕДАЉАМА

admin

„КОЗАРА“ САВЛАДАЛА ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još