Друштво

Школске дане украсили
слогом и активизмом

Ангажованост и укључивање у бројне секције и ваннаставне активности, те посебно изражена слога и међусобна подршка, издвајају одјељење четвртог разреда кулинарских техничара Стручне и техничке школе.

Како би на своје школске дане ставили неизбрисив печат, ученици из овог одјељења, одлучили су да школи поклоне представу под називом „Крајишник и Јулија“. Сценарио су сами осмислили, а ђаци Саво Лучић и Саша Новаковић, испричали су како су дошли до идеје да на овај начин заокруже своје школовање.

– Идеја је иницијално потекла од Саве. Заједно смо радили на сценарију „убацујући“ и идеје другара. Имали смо више планова за ту представу, али смо на крају добили сирову комедију – објаснио је Новаковић, а Лучић је казао да је циљ да представа опусти и насмијепублику.

– Планирамо крајем априла да премијерно изведемо овај комад у који смо осим другара из разреда, укључили и друге ученике. Представу износи 16 глумаца – рекао је Лучић.

Иако су неки ученици полазници Драмског студија, овај разред карактеристичан је и по укључености у све активности школе, обиљежавање значајних датума, манифестације, па тако увијек на сцени имају своје добровољне представнике. Чињеница да овај разред броји и неколико ученика путника, за њих није био отежавајући фактор.

– Устанем у пет ујутру, а с обзиром на број ваннаставних активности у које сам укључен зна се десити да дођем кући тек послије 22 часа. Сви волимо да се ангажујемо и зато нам и нису проблем такве ситуације. Наравно није сваки дан такав, а када треба да нешто одрадимо, свако од нас, путник или не, снађе се и пребродимо изазове лако – казао је Данијел Дакић који сваког дана у школу путује из Палачковаца.

Ивана Новић је додала да при упису средње школе није могла ни да замисли да ће бити дио јединственог и организованог разреда. Да укљученост у ваннаставне активности доноси другачији „доживљај“ средње школе потврдио је и Симо Асентић.

– Ја сам примјер ученика који се „пробудио“ и активирао у четвртом разреду, јер сам желио да посљедњу годину искористим на начин да оставим траг – рекао је Асентић. Како је оцијенила ученица Зорана Кукић кроз активности стичу се лијепе успомене и богатија искуства.

Заслуге за кристалисање талената и потенцијала ученика, носе и професорице секције за надарене ученике Драгана Плавшић и Душица Ђукић Станковић.

– Када се једно или двоје ђака активира они инспиришу и друге да се покрену у активностима или да бодре једни друге – казала је Плавшићева, а ријечи хвале за ове ученике имала је и Ђукић Станковићева.

– Иако им не предајем српски језик, ово је један разред који ћу памтити по њиховом лијепом доприносу – рекла је професорица.

Хуманост

Допринос овог разреда огледа се и у хуманитарним акцијама у којима су сложно учествовали. Осим акције „Један слаткиш – једно дијете“, у прошлој школској години истакли су се и донацијом за одлазак на екскурзију, тако што су прикупили новац од извођења представе. Неколико ученика овог разреда уљепшало је и матурско вече изводећи перформанс за матуранте.

Енглески језик

Према ријечима професорице енглеског језика Драгане Плавшић ученици овог разреда, Данијел и Николина, истичу се међу свим одјељењима по знању енглеског језика.

– Осим што су своје знање ставили на тест на такмичењима, засигурно могу да дискутују на било коју тему на енглеском језику са врло широким вокабуларом –оцијенила је Плавшићева.

Related posts

„Фазонко“ представом упознао
дјецу о њиховим правима о обавезама

Derventski List

Курс плетења поново у библиотеци

admin

ПРОФЕСОРИ СЕ У ДЕРВЕНТИ ОБУЧАВАЈУ ЗА ЦНЦ МАШИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još