ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ГРИП И ВИРУСИ ПОХАРАЛИ ШКОЛЕ И ВРТИЋЕ

Амбуланте дервентског Дома здравља биле су претходних дана пуне пацијената са симптомима сличним грипу и другим акутним респираторним инфекцијама, а љекарима се за седам дана јавило више од 300 особа, махом дјеце и омладине.

Према подацима из свих служби Дома здравља,  претходне седмице љекарима се јавило 180 особа са повишеном тјелесном температуром изнад 38 степени и кашљем у трајању од најмање пет дана.

– Од овог броја највише је било дјеце од пет до 14 година, и то њих 64, те пацијената од 15 до 29 година, њих 49. У односу на 109 особа које су се јавиле љекару због симптома сличних грипу, у седмици која је претходила, то је значајан пораст – казала је др Милена Бјеговић Ђујић, специјалиста епидемиологије.

Са симптомима других акутних респираторних инфекција, додаје она, као што су кашаљ, грлобоља, кијавица прошле седмице љекару су се јавила 143 пацијената.

– И у овој групи највећи број је дјеце од пет до 14 година, њих 66, те млађих од пет година, њих 24 – казала је др Бјеговић Ђујић додајући да се такође радило о значајном повећању обољелих у односу на седмицу раније када се са овим симптомима у амбуланте јавило 87 особа.

Да се ради о значајном броју обољелих током грипа било је јасно прошле седмице у дервентским школама у којима је број дјеце у одјељењима био преполовљен, док су групе у вртићу „Трол“ значајно смањене.

Учитељица у Основној школи „Никола Тесла“ Јасмина Радановић каже да је са наставе протеклих дана изостајало по 12-13 ученика.

–  У мом разреду прошле седмице болесно је било девет ученика, а у другим одјељењима и до 13 ђака. Најчешће се радило о повишеној температури, малаксалости, цурењу носа, а било је и случајева стомачног вируса – казала је Радановићева додајући да је ове седмице са наставе изостало четворо ученика који су протеклих дана били здрави.

– Прошле године слична ситуација је била у марту.  Родитељи су максимално испоштовали препоруке љекара и да није било тако стање би било доста горе – казала је Радановићева додавиши да су вируси ушли и у њен дом, па је син имао стомачни вирус, кћерка респираторну инфекцију, а она такође један од облика вируса.

Вируси нису заобишли ни малишане у вртићу, па је број дјеце по групама знатно мањи него иначе.

– Скоро свако дана се понеко дијете разболи. Највећи процента обољеле дјеце је међу новоуписаним групама. Неки родитељи су одлучили да дјецу из предострожности оставе код куће – казала је стручни сарадник за исхрану и превентивну здравствену заштиту у вртићу „Трол“ Јелена Јелисић.

Слична ситуација је и евидентирана и у другим општинама широм Републике Српске, гдје су сезонске инфекције преполовиле одјељења у школама и радне колективе.

Мајка седмогодишњег дјечака Марка Ш. каже да већ неколико дана муку муче са високом температуром.

– Љекар је констатовао да се ради о вирусној инфекцији. Препоручио је мировање, те чајеве, супице, витаминску исхрану, воће. Надам се да ће Марко брзо поново кренути у школу, јер је већ сада у заостатку са градивом за својим другарима – казала је ова суграђанка.

Др Бјеговић Ђујић подсјећа да се ради о инфекцијама које се преносе капљичним путем, те да се ради успјешног лијечења и  спречавања даљег ширења обољења на околину обољелим особама препоручује да током трајања болести остану у својим домовима, смање дневне активности, уносе веће количине течности у виду чајева и воде, по потреби користе лијекове за снижавање температуре и уколико тегобе дуже трају или се погоршавају да се јаве свом породичном љекару.

Превенција

Како би се избјегле инфекције љекари савјетују :

– Стриктна хигијена руку, нарочито прије јела, додиривања уста, носа и хране;

– Учестало провјетравање просторија;

– Избјегавање затворених простора у којима се окупља велики број људи;

– Употреба једнократних папирних марамица за брисање носа и њихово одлагање у корпу за отпатке непосредно након употребе;

– Заштита носа и уста папирним марамицама приликом кијања и кашљања и њихово одлагање у корпу за отпатке одмах послије употребе;

– Вакцинација.

Related posts

БЕЗ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА КОРОНА ВИРУСА У ДЕРВЕНТИ

admin

Осињска школа
богатија за 19 првачића

Derventski List

Органска производња хвата замах

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još