Друштво

Најбоља подлога за даље школовање

Гимназија, међу свим струкама које се нуде будућим средњошколцима, пружа најшире и најобухватније знање неопходно за даље школовање, а за оне који не намјеравају да упишу факултет обезбјеђује прилику за запослење у више области, али и преквалификацију.

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ у школској 2022/2023. години планиран је упис једног одјељења од 20 ученика у гимназију општег смјера, којим ће на располагању бити модеран настаставни програм, стручни предавачи и широк спектар ваннаставних активности.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да ученици у гимназији стичу квалитетна знања и развијају вјештине и способности које им омогућавају да прате брзе промјене у друштву и свијету.

– Ученици такође, имају прилику да развијају своје таленте, друже се и шире видике кроз велики број секција, спортске и дуге активности. Такође, ђацима су на располагању четири страна језика, енглески, њемачки, латински и јапански језик – казала је Асентићева додавши да су дервентски гимназијалци добри спортисти, математичари, хемичари, биолози, умјетници о чему свједоче награде са регионалних, републичких и других такмичења.

Понос гимназије јесте, како је додала Асентићева, и њена традиција дуга 110 година, током којих је изњедрила плејаду успјешних и остварених појединаца.

Уколико ђаци нису искристалисали своје будуће занимање, гимназија им даје додатне четири године да се опредијеле, а знање које у том периоду стекну отвара врата свих факултета и високих школа.

– Ђаци који су завршили гимназију у Дервенти уписивали су различите факултете, како у Републици Српској и Србији, тако и у иностранству. Бивши дервентски гимназијалци сада су доктори медицине, фармацеути, стоматолози, ветеринари, електро – инжењери, машински инжењери, ИТ стручњаци, правници, адвокати, економисти, архитекте, учитељи, професори, филмски режисери и новинари – нагласили су из ове школе.

Додају да су одлични и врлодобри гимназијалци лако стизали на списак студената који се финансирају из буџета, што је посебно олакшавајућа околност за њихове породице.

Гимназија у Дервенти основана је 1912. године и до данас је изњедрила бројне генерације ђака, од којих су неки еминентни стручњаци из разних области.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

 

Related posts

Дервентска екипа четврта у РС
у познавању опасности од мина

Derventski List

ДРУГА „ШАКАЛИЈАДА“ 26. ЈАНУАРА

admin

Полицијска станица отворила врата за најмлађе госте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još