ИЗДВОЈЕНОНовости

Дан када је стигла слобода златним словима уписан у историју

Дан ослобођења Дервенте у Одбрамбено – отаџбинском рату, 4. јул обиљежен је парастосом погинулим борцима и одавањем почасти испред централног спомен – обиљежја, а потом и пријемом у Центру за културу током којег су евоциране успомене на тешке, али славне дане који су у Дервенту донијели слободу.

Један је то од најзначајнијих датума у историји града, јер су се живот и слобода, послије два мјесеца ратних дјестава, тортура, мучења и страдања, вратили у домове протјераних Срба. Тог 4. јула 1992. године јединице Војске Републике Српске ослободиле су административно сједиште Дервенте и ослободиле простор с десне стране Укрине.

Предсједник Градске борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да је дан када су престали да постоје логори, терор и тортура над недужним цивилима златним словима уписан у историју Дервенте.

– Истина, простор с лијеве обале Укрине, гдје се налази касарна, никада није био окупиран, али на десној обали, током два мјесеца трајала је окупација недужног становништва и престала је да постоји држава. На снази су била неоснована затварања становништва, забиљежени су страшни злочини међу којима и убиство у некадашњем Дому ЈНА. Али, 4. јула престала су мучења становништва и у Дервенту се вратио правни поредак и држава, вратио се живот. Људи су могли слободно да се врате својим кућама и организују живот онако како они желе – рекао је Вујичић подсјећајући да је Дервента ослобођена током војне акције „Коридор 92“.

– Прве борбе у тој операцији забиљежене су у Мишинцима, на подручју Цера, а то је било 17. јуна 1992. године. Током протеклог рата на подручју Дервенте погинуло је 608 бораца из Дервенте или оних чије породице су своје уточиште пронашле у ослобођеној Дервенти – рекао је он.

За данашњу слободу поднесене су многе жртве, а око 250 дервентских Срба били су затвореници у логорима који су од априла до јула постојали на подручју града. Предсједник дервентског Удружења заробљеника Драго Кнежевић истиче да су била активна три логора, али и привремени логори и заробљавања у камионима и приватним кућама.

– Бивши Дом ЈНА био је сабирни центар за Србе одакле су заробљеници транспортовани на Рабић и у Пољаре, а један дио и у привремени логор у Пољу у силосима. Било је заробљених и у приватним кућама, окупатор је чекао и да врати линију и наше људе је држао заробљене у камионима, али то се срећом није десило. Послије су нас пребацили у Брод и Славонски Брод. Ја сам послије два и по мјесеца размијењен 9. јула и то је било моје ново рођење. Мислио сам да ово неће више никада бити наша територија, али хвала Богу и нашим борцима, па данас живимо у слободној Дервенти -рекао је Кнежевић подсјетивши да и три деценије касније правда није стигла злочинце.

– Хрватска је ушла у БиХ са својом регуларном војском и овдје су дјеловали припадници Ријечке бригаде, као и борци из Загреба и Осијека. Нажалост, мало је оних који су одговарали за своје злочине – рекао је он.

Градоначелник Симић истакао је да првих мјесеци 1992. године у Дервенти није било мјеста за Србе, а да је она данас град који ће раширених руку примити сваког ко у њу дође, без обзира на националну и вјерску припадност.

– Сви који су били толерантнији и мислили да неће доћи до погрома били су у логорима и од априла 1992. године до 4. јула били смо у изгнанству. Од 4. јула, када је српска војска дошла, овдје је обезбијеђен живот, а из дана у дан слободе су више расле свим суграђанима без обзира на припадност. Тим се поносим, јер у Деревнти има мјеста за све и од веома порушеног града направили смо лијепо мјесто за живот у којем људи раде, у којем имамо страни и домаћи капитал, у којем имамо више него одличан извоз, а градећи из године у годину, овај град је посао препознатљив у позитивном смислу –  рекао је Симић, одајући пошту погинулим борцима.

Сјенима оних који су животе изгубили бранећи слободу и територију српског народа поклонили су се, осим градоначелника и предсједник градске скупштине Бојан Радановић, делегације Градске борачке организације, Ветерана РС и организације старјешина РС, градског Удружења заробљеника, СУБНОР-а, Полицијске станице Дервента, Општинске борачке организације Прњавор, те политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, ДНС, Уједињена Српска и НДП.

Related posts

„БОСИЉАК“ ПРИРЕДИО МАГИЧНО ВЕЧЕ ФОЛКЛОРА

admin

Скупштина града
засједаће 9. новембра

Derventski List

Животи деветорице
Детловчана нису узалуд угашени

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još