ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Пољопривредницима бесповратна средства са набавку механизације

Фондација за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Овај програм, као и рад фондације „Прогресус“ биће представљени сутра у Дервенти у 14 часова у Центру за културу.

– Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра – саопштено је из „Прогресуса“.

Влада Мађарске одобрила је први дио средстава за директну подршку пољопривредницима у износу од 10.967.448.275 мађарских форинти из грантова који се односе на подршку мађарском извозу.

– Република Српска се тако придружила групи од шест земаља у којим се већ неколико година реализује овај програм, међу којим су и четири земље чланице ЕУ. Програм подршке реализоваће Фондација „Прогресус“ која је основана на иницијативу Владе Мађарске, а према моделу у земљама у којима се већ реализују овакви програми мађарске Владе – наведено је у саопштењу.

Фондација за одрживи развој “Прогресус” 1. септембра објавиће јавни позив за додјелу бесповратних средстава, а пољопривредници ће моћи да се пријаве попуњавањем електронске апликације на званичној интернет страници фондације. Пријаву на конкурс могу да поднесу и физичка и правна лица, а основни услови су да су пољопривредници из Републике Српске и Брчко дистрикта, да су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и да кроз орограм желе да купе пољопривредну механизацију, опрему или алате мађарске производње.

Коначну одлуку о додјели бесповратних средстава доноси мађарска непрофитна мрежа за економски развој Централне Европе – ЦЕД, организација мађарске Владе која је партнер фондације у реализацији програма подршке.

Представници Фондације ће од сутра до објаве јавног позива обићи више од 15 градова и општина у Републици Српској како би пољопривреднике и цијелу заједницу детаљно информисали о Програму и јавном позиву.

– Дистрибутери и произвођачи мађарске механизације и опреме биће присутни на промотивним догађајима, па ће пољопривредници на лицу мјеста имати прилику да се информишу и о понуди машина које ће моћи да набаве кроз програм подршке – навели су из фондације.

Сви заинтересовани пољопривредници од 1. септембра моћи ће да се информишу и у канцеларијама Фондације у Бањалуци, Бијељини, Градишци и Дервенти.

(Независне новине)

Related posts

Вртић „Трол“ уписује малишане рођене 2021. године

admin

Атлетски клуб хуманошћу
обрадовао „Сунце“

Derventski List

Регресирани дизел одобрен за још 13 корисника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još