ИЗДВОЈЕНОКултура

„Анастасија“ умјетничко свједочанство о злочинима над Србима

Пред великим бројем љубитељa дасака које живот значе вечерас је у Центру за културу премијерно изведена представа „Анастасија“, настала у копродукцији ове дервентске установе и Бањалучког студентског позоришта.
Представа је изведена у необичном амбијенту с обзиром на то да је публика била смјештена тик уз глумце на сцени.
За овај комад, настао према мотивима драме „Ај Кармела“ шпанског аутора Хосе Санчиса Синестера, режију потписује Александар Пејаковић.
– Тема овог дјела је усташки злочин у Другом свјетском рату на територији Бањалуке и Дервенте, тако да је ово и тематска и географска повезница два града. Фокус на ову тему ставили смо прије свега јер се послије Другог свјетског рата говорило да су највише комунисти страдали и то је могуће и истина, али на почетку рата су страдали Срби – рекао је Пејаковић додавши да је овом представом направљен велики искорак, јер је Дервента добила прву професионалну представу.
Радња прати судбину Анастасије, чији лик тумачи Јованка Божовић Миловановић и њену мајку у чијој се улози нашла Елена Трепетова Костић, а које су приморане да забаве зликовце и на тај начин покушају да изнуде милост за заробљенике. Присутан је и лик виолончелисткиње коју тумачи Јелена Лу Шукало.
Драма се темељи на једном од најтрагичнијих догађаја у историји Бањалуке, када су злочинци Независне државе Хрватске 7. фебруара 1942. године у једном дану уморили више од 2.300 Срба, житеља Дракулића, Шарговца, Мотика и рудника „Раковац“.
Иначе, представа је премијеру имала у априлу у Бањалуци, а подршку овом пројекту и помоћ у реализацији пружили су Одјељење за друштвене дјелатности града Бањалука, Одјељење за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Дервента и Министарство просвјете и културе РС.

Related posts

СВИ КОНТАКТИ ЗАРАЖЕНЕ ВАСПИТАЧИЦЕ ПОД НАДЗОРОМ

admin

Вео заборава не смије прекрити жртве мучких злочина

admin

Новогодишњи концерт вечерас

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još