Друштво

Борбу са поремећајем
преточила у књигу

Трогодишњу борбу са опсесивно – компулзивним поремећајем, страховима и свакодневним малим и великим биткама, осамнаестогодишња Исидора Чечавац одлучила је да преточи у књига како би својим искуством помогла и другима који се боре са сличним здравственим проблемом.

Чечавац је ученица четвртог разреда гимназије информатичког смјера Средњошколског центра „Михајло Пупин“, а тек недавно је по први пут јавно проговорила о опсесивно – компулзивном поремећају схвативши да се и многи други њени вршњаци с њим боре.

– Прије три године, када је све почело, симптоми су се манифесовали из баналне ситуације, и то учесталог прања руку, а та компулзија и понављајућа радња, била је праћена мучним мислима. Нисам у почетку знала о чему се ради, шта ми се дешава и цијелу годину сам провела сама у борби, док се нисам одлучила на одлазак код психијатра – испричала је Чечавац додајући да испрва није ни сумњала на овај проблем због чега је одлагла одлуку да потажи помоћ.

– Да сам одмах на почетку знала да препознам о чему се ради, сигурно бих реаговала брже. Заиста и тада, али и данас о овим проблемима се не говори довољно. То је и био један од повода да своје искуство укоричим, како бих подигла свијест о присутности поремећаја, али и да опишем своју борбу, односно голготу да опстанем у животу – објаснила је ова млада Дервенћанка.

Своју књигу базирала је на личном искуству, скрећући пажњу на све оно што прати овај поремећај.

– Дјело којем сам за сада дала назив „Мој пут борбе са ОКП-ом“ црпљено је из мог искуства, и заиста сам се трудила да без икаквог филтера, потпуно искрено пренесем своје борбе. Ја сам се, када сам сазнала да имам овај поремећај, окренула психолошким терапијама и вјерским методама. Људи вјерују да психологија и вјера нису повезане, а ја својим искуством желим да покажем да јесу, јер сам ја у својој борби из оба сегмента црпила лијек. Једноставно сам се потрудила да се „отворим“ зато што желим да покажем људима да једним нормалним, здравим животом, уз јаку подршку, човјек може да се излијечи – додала је Чечавац казавши да су јој се, сазнавши да пише књигу овом проблему, јавили бројни њени вршњаци који су се нашли у сличном стању.

– Имала сам и предавања у школи, па и неки вид претпремијере књиге у оквиру „Пројекта седмица“ и надам се да ће све то помоћи другима да говоре о својим проблемима. И сама када сам признала да имам поремећај, сви су се изненадили јер на мени нису примјећивали другачије понашање – рекла је Чечавац позивајући све који сумњају на опсесивно – компулзивни поремећај да не одлажу тражење помоћи.

– Исто тако, вољела бих да подстакнем и друге који можда наслућују да имају проблем да ми се обрате, јер сам кроз своју борбу већ доста тога научила и савладала и могу да будем од помоћи – додала је ова млада Дервенћанка.

Слободно вријеме

Иако се ова млада дјевојка обрела у стању које многе ограничава у друштвеном животу, она је активна у бројним школским пројектима.

– Завршила сам основну музичку школу, инструмент гитара, а код кући имам и музичку опрему, тако да се у слободно посвећујем музици – казала је Исидора Чечавац.

Поремећај

Опсесивно – компулзивни поремећај је стање менталног здравља која укључује узнемирујуће, наметљиве, опсесивне мисли и понављајуће компулзивне физичке или менталне радње. То утиче на ограничено функционисање човјека и на квалитет живота.

Related posts

Жељезничка улица
добија дрворед

Derventski List

Брашно стигло
у 329 домаћинстава

Derventski List

„Патковача“ добија нови изглед

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još