ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ватрогасци спасиоци још једном доказали спремност и ефикасност

Припадници Професионалне ватрогасно – спасилачке јединице извели су данас на објекту Стручне и техничке школе показну вјежбу „Пожар у школи“ демонстрирајући гашење ватре, спасавање и збрињавање повријеђених.

На овај начин су још једном показали висок ниво спремности и ефикасности, као и задовољавајућу опремљеност, што су предуслови за успјешно провођење свих врста акција спасавања и гашења пожара.

Старјешина ове јединице Славен Пијетловић подјсетио је да је октобар мјесец заштите од пожара и да су показне вјежбе за грађанство обавеза професионално – спасилачких једница.

– Ово је била једна таква вјежба на објекту школе у којој је учествовало 12 ватрогасаца спасилаца уз особље Службе хитне помоћи Дома здравља. Учесници вјежбе су најприје угасили пожар, евакуисали ученике и особље из школе и спасили повријеђена лица, а све у циљу провјере и презентације спремности и могућности реакције у оваквим ситуацијама – казао је Пијетловић.

Он је додао да је циљ вјежбе остварен и да ова јединица својим капацитетима и људским ресурсима може да одговори на све изазове које се појаве у локалној заједници. Пијетловић се захвалио локалној управи која у континуитету опрема ватрогасно – спасилачку јединицу.

– Сада имамо девет ватрогасних возила и сва су високопродуктивна, односно опремљена савременом опремом за гашење пожара и спасавања. Поред тога, у завршној је фази изградња новог Ватрогасног дома и надам се да ћемо се до идуће године преселити у нови објекат – казао је Пијетловић.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је вјежба била успјешна, похваливши припаднике ове јединице.

– Ми имамо малу екипу, а по броју становника нама припада већи број ватрогасаца спасилаца. Међутим, показује се да је овај број оптималан. Данас сам стекао утисак да се не би могло десити нешто на шта они не би могли дати свој одговор. Настојим да улажемо у опрему, а ова вјежба је показала да јединица располаже коректном опремом и возилима, а упредо са тим градимо нови ватрогасни дом, и хоћу да вјерујем да ће током идуће године ући у нове просторије – казао је Симић.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да је вјежба значајно због тога што школа броји 420 ученика и 60 чланова наставног особља које се налазе у просторијама гдје је изведена вјежба.

– Овдје су и машинске радионице гдје се налазе апарати за заваривање и други запаљиви материјали. Овом вјежбом је показано да је спремност ватрогасне јединице и Дома здравља велика, те пружа наставном, ваннаставном особљу и ученицима сигурност да у случају потребе могу у кратком времену реаговати на прави начин и пружити помоћ – казала је Јовићева.

Руководилац акције спасавања током данашње вјежбе Младен Савић казао је да је сценарио вјежбе укључивао гашење пожара и спасавање са висине повређених особа.

Показној вјежби присуствовали су и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелници градских одјељења Славен Пашалић и Срђан Новић, представници Полицијске станице, припадници Оружаних снага БиХ из дервентске касарне „Здравко Челар“, те ђаци и особље Стручне и техничке школе.

Related posts

ПОУЗДАНИМ ВИЈЕСТИМА И ЗАКОНИМА ПРОТИВ ЛАЖНИХ ПОРТАЛА

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

У библиотеци вечерас пројекција
филма „Гора преображења“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još