ИЗДВОЈЕНОНовости

ВОДА СТИЖЕ ДО 700 ДОМАЋИНСТАВА ОСИЊСКОГ КРАЈА

Потреба осињског краја за водоснабдијевањем, о којој се говори неколико деценија, а све гласније и интензивније у посљедњих неколико година, могла би ускоро да добије свој формални облик у виду елабората о начину рјешавања овог питања којим би градску воду добило више од 700 домаћинстава.

Ријеч је о организованом снабдијевању села јужног дијела општине „градском“ водом, с обзиром да су Велика Сочаница, Мишинци и Горња Лупљаница, те дио Горњих Церана спојени на водовод, али је дио Горњих Церана, затим Мала Сочаница, Осиња, Појезна, Доњи Церани и Црнча још увијек без воде.

Мјештане ових села обрадоваће чињеница да би у својим домовима ускоро могли да имају градску воду.

– Ријеч је о обимном и захтјевном пројекту и због тога су припреме трајале веома дуго. Жеља нам је да предложимо свеобухватно рјешење, како ни један дио тог подручја не би остао ускраћен за могућност да се прикључи на водовод – рекао је начелник општине Милорад Симић на чију иницијативу су на терену прикупљене информација о интересовању за прикључак на будући водовод.

Према подацима до којих су дошли, око 720 домаћинстава са овог подручја изразило је вољу да учествује у изградњи водовода и прикључком ријеши једно од најважнијих питања. Међутим, процјена је да ће, како се активност буде развијала, број заинтересованих достићи 1.000 домаћинстава.

– Тај број треба узети са малом резервом, јер једно од основних питања које људи постављају када се изјашњавају о неком пројекту, јесте колика ће бити цијена. А то, у овом тренутку, тешко може да се каже – објашњава начелник општине и позива све који се до сада нису опредијелили да учествују у овом пројекту, да се укључе.

Оно што је извјесно јесте да ће за овај крај важити исти принципи као и за друге гдје су водоводи грађени.

– То значи да би половина укупних средстава за реализацију пројекта била обезбијеђена у буџету општине или кроз неки другачији облик финансирања, а половину би платили домаћини, с тим да је у ту половину коју плаћају домаћини урачуната и такса која се плаћа „Комуналцу“, али би корисници те обавезе, у износу од око 1.000 марака, били ослобођени. То још увијек не даје коначни одговор на питање колико кошта прикључак, али очекујемо да цијена буде у висини оне која је плаћана у другим подручјима. Кад говоримо о цијени, треба водити рачуна о томе да је најјефтинија варијанта учешће у првом таласу акције. Сваки накнадни прикључак, мимо тога, је значајно скупљи – каже Симић.

Након што су прикупљени подаци о заинтересованости за прикључан на водовод, слиједи израда елабората, који је наручен, а тај документ би требао да понуди приближне податке о дужини и профилу мреже, евентуалним потребама за израду објеката и слично. Прецизни подаци биће познати послије израде пројекта, послије чега слиједи затварање конструкције финансирања и расписивање тендера чије провођење даје одговор на питање цијене прикључка.

– С обзиром на специфичност ситуације, у смислу опасности од вируса корина, нећемо бити у прилици да организујемо заједничке скупове за све заинтересоване. Мораћемо да радимо у малим групама, без обзира што је то за нас додатни напор. Желим да позовем домаћине да се што боље организују, да се дефинишу по засеоцима и да именују грађевинске одборе, како би комуникација била што лакша – позвао је начелник.

Одговор на питање када би радови могли да почну сличан је одговору на питање о цијени прикључка. Већ сада се са великом дозом извијесности може рећи да ће водовод бити грађен у фазама, а тај посао брже и лакше ће ићи тамо гдје се људи боље организују.

Избори

Начелник општине истиче да изградња овог водовода нема везе са предстојећим локалним изборима.

– Оно што желим да нагласим јесте то да ова активност нема везе са изборима. Ово је много озбиљнији и дугорочнији пројекат од једног мандата, без обзира ко се за њега борио. Свака прича о „изборном водоводу“ је бесмислена, јер да смо то хтјели, понашали би се тако да у вријеме непосредно пред изборе почнемо да полажемо цијеви и прикључујемо прве кориснике – казао је Милорад Симић.

Дезинформације

– Морам да подсјетим грађане ових села за које желимо да градимо водовод на то да су у вријеме док смо градили неке друге водоводе као што су Мишинци, Велика Сочаница и „Лексија“, разни емисари ходали и ширили дезинформације да ће водовод бити бесплатан! Не, прикључак на водовод не може да буде бесплатан. Али, цијена може да буде формирана тако да нађемо најповољније пројектанте, најповољније извођаче и да се „Комуналац“ одрекне таксе – казао је начелник општине  додајући да би домаћини већ сад требали финансијски да се припреме за учешће.

Према досадашњим искуствима цијена прикључка воде коју плаћају корисници до шахта, односно до водомјера је од 1.500 до 1.800 марака.

Капацитет

Стручњаци кажу да у извориштима која су сада активна има сасвим довољно воде да се напоји овај и крај о коме говоримо. Ми имамо на располагању и извор у Дажници, који тренутно није у систему, чији капацитет је око 5 литара у секунди што је довољно за око 500 домаћинстава, тако да проблема са количинама нећемо имати. По свој прилици мораћемо да проширујемо капацитет базена на Томасовом брду за 200 – 300 кубних метара.

Related posts

ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ ЗАДАТАК ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

admin

Породична медицина радиће само у првој смјени

admin

Грађани затечени вртлогом поскупљења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još