ИЗДВОЈЕНОНовости

„ПРОСВЈЕТА“ ПРОСЛАВИЛA КРСНУ СЛАВУ

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ прославио је вечерас, свечаним пријемом у Центру за културу, крсну славу Светог Саву.

Након освећења славског жита и хљеба, предсједник дервентског одбора организације Драган Каиновић подсјетио је да су циљеви „Просвјете“ чување традиције, језика, културе, писма и свега онога што један народ чини, али и на манифестације које су организоване између двије славе.

– Треба да се угледамо на Јевреје, који љубоморно чувају оно што је њихово. У прошлој години обиљежили смо крсну славу, организовали избор најљепшег чириличног рукописа, концрт Милета Китића у Осињи, а за ову годину планирамо позвати оркестар хармоника из Угљевика, а колико ћемо даље успјети зависи од материјалних средстава. Прошле и ове године организвоали смо и дочек православне Нове године на Тргу православља. Култура је скупа, непрофитабилна, али је врло битна – рекао је Каиновић захваливши се локалној заједници за указано повјерење и подршку.

– Такође, остварили смо сарадњу и са Хрватским културним друштвом „Напредак“ – додао је Каиновић.

Чланови Општинског одбора СПКД „Просвјета“ истакли су да је година иза њих била успјешна, подсјетивши да је на конкурс за избор најљепшег ћириличног рукописа пристигло 57 радова и да је та манифестација имала добар одјек.

– Морамо још више да се ангажујемо и не посустајемо на трновитим путевима поштовања и поштивања културе, која у Дервенти постоји, али која би требало да има другачији основ и много више заступљености у свим нашим жељама, хтјењима и остварењима – рекао је члан Управног одбора ОО СПКД „Просвјета“ Милорад Ђурђевић.

Присутнима се обратио и замјеник начелника општине Синиша Јефтић честитајући славу члановима организације и истакавши да је локална заједница до сада подржавала рад дервентске „Просвјете“, а да подршка неће изостати ни убудуће.

Славску свечаност увеличали су културно-умјетничким програмом професор музике Виолета Пећић и пјевачка група Српског културно-умјетничког друштва „Дервента“, а чланови друштва уручили су захвалнице појединцима који су у претходном периоду подржали њихов рад.

 

Related posts

Проширење капацитета брише листе чекања

admin

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА РАД У БИРАЧКИМ ОДБОРИМА

admin

ТЕСТИРАЊЕ НА АНТИТИЈЕЛА ОД ПОНЕДЈЕЉКА У ДОМУ ЗДРАВЉА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još