ИЗДВОЈЕНОНовости

„Зелено свјетло“ за
рад јавних установа

Усвајање годишњих извјештаја јавних установа и предузећа за прошлу годину, Плана коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села у текућој години, те одлуке о суфинансирању изградње канализационе мреже од стране корисника обиљежили су данашње засједање Скупштине града.

Сједница је имала и мањи број расправа него иначе, а са дневног реда су на захтјев предсједника парламента Бојана Радановића скинуте тачке које се односе на Градску изборну комисију, и то на основу закључка Владе РС да чланови градских и изборних комисија поднесу оставке. Потребну подршку за увршћавање на дневни ред није добио приједлог одборника ДНС-а Драге Симића о измјени одлуке о наплати паркинга на подручју града, којом би добровољни даваоци крви били ослобођени ове обавезе.

Одборници су усвојили Одлуку о доношењу измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“ и Извјештај о раду Правобранилаштва РС – Сједиште замјеника правобраниоца Добој за протеклу 2023. годину, као и неколико тачака које су се односиле на имовинско – правне послове.

Подршку је добио и Приједлог плана коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за ову годину којим је на име подстицаја пољоприведи у овој години предвиђено укупно 485.000 марака. Како је појаснио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић ова средства биће умјерена за подршку текућој биљној и сточарској производњи, дугорочном развоју, за накнаду на име промјене намјене пољопривредног земљишта, подршци организованим облицима произвођача и суфинансирању пројеката у производњи.

– Послије доношења овог плана услиједиће израда правилника који ће дефинисати услове и начин расподјеле предвиђених средстава, те формирање комисије која ће утврђивати испуњеност критеријума за сваки појединачни случај – објаснио је Пашалић.

Нешто садржајнију расправу подстакло је разматрање Приједлога одлуке о суфинансирању изградње канализационе мреже од стране корисника, а како је образложио начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић овим документом се прецизније уређује питање учешће корисника у наведеним пословима, те се они ослобађају плаћања таксе „Комуналцу“ за прикључак на мрежу која износи 700 КМ.

Одборнике опозиције, првенствено шефа Клуба одборника СДС-а Бранка Катанића и независног одборника Сању Димитрић занимало је на који начин је одређен јединствени износ од 1.000 КМ за учешће у изградњи канализационе мреже, те шта тачно корисници добијају учешћем. Димитрићева је предложила и да од ове обавезе буду ослобођене поједине категорије становника, између осталих, породице погинулих бораца, РВИ и вишечлане породице.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да су грађани у бројним досадашњим пројектима показали вољу да у њима учествују и тиме убрзају њихову реализацију.

– Посљедњи примјери су изградња осињског водовода и наставак изградње канализационе мреже у Новом насељу и Улици Стевана Синђелића, гдје су се мјештани организовали и спремни су да учествују. Овакве активности грађана треба поздравити – нагласио је Јефтић.

За ову одлуку гласало је 15 одборника, док је осам било уздржано.

Усвојени су и извјештаји о раду Скупштине града и сталних радних тијела парламента за 2023. годину, као и одлуке које се односе на утврђивање стандарда и критеријума за избор и именовање директора Центра за социјални рад и расписивању поновног јавног конкурса за именовање директора. За вршиоца дужности директора ове установе именована је досадашња директорица Маја Поповић.

Зелено свјетло добиле су и одлуке о утврђивању стандарда и критеријума за избор и именовање чланова управног одбора Туристичке организације и Геронтолошког центра, те одлуке о расписивању конкурса за именовање једног члана УО Туристичке организације и три члана управе Геронтолошког центра.

Без веће расправе усвојени су годишњи извјештаји о пословању Дома здравља, предшколске установе „Трол“, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, Геронтолошког центра, те „Дервентског листа и Радио Дервенте“ за прошлу годину.

Нова директорица Дома здравља др Биљана Ненадић подсјетила је да је ова здравствена установа од 2020. године на трезорском систему пословања, те да је у односу на бројне друге здравствене установе у Републици Српској одликује домаћинско управљање финансијама и позитивно пословање. В.д. директора Центра за социјални рад Маја Поповић, послије питања одборника ПДП-а Мирка Петрића, казала је да ова установа учествује у изради социјалне карте у РС, те да је на располагању Влади Српске о том питању.

Одборници су усвојили и Информацију о стипендирању студената и ученика у школској 2023/2024. годину, одлуку којом се дефинише коришћење средстава од посебних водних накнада, те извјештај о њиховом утрошку за протеклу годину. Подршку је добио и извјештај о годишњем утрошку средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената, такође за прошлу годину.

Сумирајући засједање, предсједник парламента Бојан Радановић изразио је задовољство усвајањем извјештаја о раду Скупштине града и њених тијела.

– Очекивао сам и да одборници опозиције подрже извјештај, јер су и они учесници рада парламента – рекао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш поздравио је усвајање одлуке којом се дефинише суфинансирање изградње канализационе мреже.

– Ријеч је о одлуци која је веома битна за све грађане који немају ријешен проблем канализације. Њеним усвајањем биће брже и лакше ријешен проблем изградње тамо гдје канализациона мрежа не постоји. Примједбе које су дали одборници опозиције су популистичке природе, с обзиром да је изборна година у току – оцијенио је Томаш додавши да је врло значајно истаћи и да је усвојен план коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је сматра да је поменута одлука о суфинансирању иградње канализационе мреже од стране корисника дискутабилна.

– Њоме се предвиђа исти оквирни износ учешћа од 1.000 марака за цијелу територију града. Одлуке те природе су свакако спорне, јер имамо бројне пројекте, водоводне и инфраструктурне, у којима су грађани селектовани, а и одборница Димитрић је предложила да када је већ таква ситурација, одређене категорије буду ослобођене од тог учешћа. То је разлог због којег је опозиција остала удржана током гласања – рекао је Катанић.

_

Случајеви угинућа паса

На самом почетку засједања одборници су обавијештени о случајевима угинућа паса посљедњих дана на подручју града, а  начелница Одјељења за инспекцијске послове Ђурђа Додиг – Пијетловић објаснила је да је одјељење дјеловало у складу са својим надлежностима и на основу информација којима су располагали.

– На друштвеним мрежама појавио се снимак о наводном тровању паса луталица у Дервенти, односно остављања отрова намијењеног псима на јавним површинама. Комунални полицајац је истог дана обишао тај дио града гдје је, према наводима из снимка бачен отров, али није пронашао ништа што би указивало на постојање отрова. И идућег дана смо изашли на терен, обишли цијели град тражећи отров по опису власника кућног љубимца који је био болестан. Власник је на наш позив дао изјаву и рекао да се сумња на забрањени отров „креозин“, али ми нисмо ништа пронашли никакав отров – казала је Додиг – Пијетловићева додавши да је у међувремену угинуо још један пас.

– Потврђено нам је да је пас, чија се фотографија такође нашла на друштвеним мрежама, преминуо од посљедица ударца аутомобилом, а и данас сам добила информацију да је још један пас јуче поподне угинуо, такође на исти начин. Морам нагласити да нисмо запримили ниједну пријаву о тровању, а ни у Полицијској станици немају пријаву о наведеним тровањима – рекла је она апелујући на суграђане да се не служе друштвеним мрежама ширећи неутемељену пропаганду, него да се обрате полицији и инспекцији.

Related posts

ИЗМИЈЕЊЕНА НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ

admin

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

НА КОРОНА ВИРУС ПОЗИТИВНО ШЕСТ ОСОБА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još