ИЗДВОЈЕНОНовости

Новорођене бебе
богатство Дервенте

Најмлађи Дервенћани, рођени од 1. јуна до 30. септембра, обогатили су данас грајом други овогодишњи пријем који је њима и њиховим мајкама у част уприличила Градска управа, а свима њима исплаћено је по 500 марака.

Ријеч је о традиционалном пријему који Градска управа организује за мајке и новорођене бебе, а у протекла четири мјесеца 74 мајке родиле су 78 беба. За исплату једнократне подршке од 500 из буџета града за 78 беба издвојено је 39.000 КМ.

Међу новорођеним бебама су и четири пара близанаца.

Мајка Матеја и Милоша Раилића, Кристина Раилић казала је да су малишани на свијет стигли 27. јуна.

– Матеј и Милош су рођени 27. јуна, Матеј је млађи, али је крупнији, а Милош је старији иако је мало мањи. И ја имам сестру близнакињу, а сада сам и ја добила своје близанце и добро се сналазим, некако ми је већ постала рутина. Било једно или двоје, сваком дјетету се треба посветити. И моја сестра има једанаестомјесечну дјевојчицу, тако да и кроз ово искуство пролазимо готово заједно – казала је Раилићева додавши да сматра да ова помоћ носи велики значај за све родитеље, нарочито у данашње вријеме.

У посљедњих четири мјесеца и породица Видић постала је богатија за близанце Стефана и Немању, а њихово рођење радост је донијело и старијој сестри Дајани.

– Ова помоћ ће нам наравно добро доћи, обзиром на поскупљења и цијене, а лијеп је и гест. Око беба бринемо нас троје и ћеркица их радо причува – казала је мајка Марица Видић.

Радост породице Крсмановић увећала се рођењем прве бебе, сина Милана, а помоћ ће, као и Станојевићи који су дочекали кћерку Нађу, највише утрошити на потрепштине за бебу.

Значај једнократне помоћи која стигне са адресе града истакли су и Јован и Сандра Савковић који су добили сина Максима, а четврто дијете родила је Сања Томинчић.

– Ова помоћ је више симболична, лијеп знак пажње као и што је обичај у нашем народу да на овај начин помогну родитељима, а беби упути благослов – казала је Томинчићева.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да се на овај начин слави богатство породице и саме Дервенте.  

– Заиста сам срећан да имамо овако лијеп повод, а као и други поводи о којима брине град Дервента, па тако водимо рачуна и о младим нараштајима. Град, тако, за вантјелесну оплодњу издваја 30.000 марака, за стипендије 200.000, за превоз дјеце 220.000 КМ, те за суфинансирање предшколског образовања. Када све то збројимо град издваја око милион и по марака, а ове године смо издвојили и 750.000 КМ за проширење капацитета вртића „Трол“ за још 140 дјеце. Сва та средства, у ствари нису давања, него је то оно што нашим Дервенћанима припада – казао је Симић пожеливши најмлађим суграђанима добро здравље и срећу, као и њиховим родитељима.

Related posts

За НВО и удружења грађана 200.000 КМ из буџета града

admin

НОВИ КАПАЦИТЕТИ КРУНА НА 25 ГОДИНА РАДА „ФРУКТА ТРЕЈДА“

admin

У РС од сутра употреба електронских рецепата

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još