ИЗДВОЈЕНОНовости

За НВО и удружења грађана 200.000 КМ из буџета града

Невладине организације и удружења грађана ове године добијају из буџета града око 200.000 марака, а уговоре о коришћењу ових средстава данас су са градоначелником Милорадом Симићем потписали представници ових удружења.

Право на средства из буџета остварило је осам НВО и удружења грађана који дјелују у Дервенти, од који су неки за средства аплицирали и са више од једног пројекта.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је свако удружење са којима је потписан уговор вриједно пажње.

– За невладин сектор и удружења грађана обезбијеђено је 200.000 марака из буџета, а од осам субјеката потекло је 13 пројеката, што значи да су поједина удружења за ова средства аплицирала са по два пројекта. Ипак, посебну пажњу треба посветити пензионерима, за које је издвојено 64.000 КМ које они ваљано, на свој начин распореде, за одређене субвенције, као што су струја или лијекови. С обзиром да се ради о најрањивијој категорији, ми смо једна од ријетких локалних заједница која из године у годину на овај начин води рачуна о њима – рекао је Симић.

Он је истакао и Градску организацију Црвеног крста која веома добро функционише и проводи један од важнијих задатака, а то је организовање акција добровољног даривања крви.

За средства из буџета града Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“ аплицирало је са два пројекта.

– Ово удружење је једно од оних чији рад треба посебно истаћи и које брине о 137 корисника, међу којима су дјеца и особе са посебним потребама. Важно је нагласити да су превоз корисника на читавој територији Дервенте, али и друге активности, веома добро организовани – истакао је Симић.

Додао је да је за Организацију слијепих и слабовидих обезбијеђено 11.000 КМ, за Удружење глувих и наглувих 8.000, а за Удружење „БиосПлус“ 5.000.

– За Савез инвалида рада, чијем дијелу чланова је непоходна дијализа, издвојено је 14.500 КМ, а раније смо набавили и возило за њихов превоз на дијализу.  Дио средстава обезбијеђен је и за Удружење Рома и Хуманитарно удружење „Мерхамет“ – рекао је Симић апелујући на кориснике да додијељена средстава одговорно користе.

Секретар Градске организације Црвеног крста Радислав Кујунџић нагласио је да је финансијска подршка из буџета града кључна са опстанак и функционисање ове организације.

– Осим финансијске подршке, веома је важно и разумијевање и подршка у раду које имамо од локалне управе – рекао је Кујунџић.

Предсједница Удружења „Сунце“ Татјана Спасојевић истакла је да град, на задовољство свих корисника, стоји уз удружење већ годинама.

– Удружење „Сунце“ окупља дјецу и младе са сметњама у развоју и инвалидне особе и родитеље дјеце и младих са сметњама у развоју већ 17 година. Послије формирања Дневног центра за дјецу и младе са сметњама у развоју при Центру „Будућност“, „Сунце“ је преузело, на неки начин, организацију превоза за све те кориснике. За ову услугу која сваке године обухвата све већи број корисника, увијек смо имали подршку локалне управе – рекла је Спасојевићева додавши да се из буџета града кроз редован грант финансира и Дневни центар за одрасла лица са умањеним интелектуалним способностима који дјелује при „Сунцу“.

– То су активности које су врло битне за живот како дјеце, омладине и особа са одређеним тешкоћама, тако и за њихове родитеље, браћу или сестре. Оваквим начином рада, адекватним дневним организовањем и пружањем услуга, нити један наш корисник није препуштен сам себи  – казала је Спасојевићева.

Захвалност за подршку из буџета исказао је и предсједник Удружења пензионера Вељко Спасенић.

– Пензионери су једна од најугорженијих категорија и свака помоћ нам је добродошла. Захвални смо градоначелнику и локалној управи која води рачуна о нашим потребама – рекао је Спасенић.

Related posts

Град маштом и осмијесима
украсило 500 ученика

Derventski List

ОТВОРЕН ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

admin

Поштовање према Српској
осјетно на сваком кораку

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još