ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Објекат ОШ „Никола Тесла“ биће адаптиран

Објекат Основне школе „Никола Тесла“, који је оштетио земљотрес крајем прошле године, требало би да буде адаптиран како би поново био безбједан за одвијање наставе.

Закључено је то на данашњем састанку којем су присуствовали начелник општине Милорад Симић, директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић, те помоћница министарке просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић и представници Републичке дирекције за обнову и изградњу РС, као и предсједница актива директора школа Добојске регије Елвира Миљић.

Начелник општине Милорад Симић након  састанка изнио је приједлоге који су разматрани на састанку, као и немогућности које су одређени приједлози наметали.

– Дервента нема прилику да гради нову школу с обзиром да не постоји добар локалитет који ће погодовати дијелу становника чија дјеца иду у ову школу. Разматрали смо све опције и мишљења и одлучили да је најоптималније рјешење адаптација постојеће зграде школе. Ми ћемо свој став у наредних неколико дана послати министарству и Републичкој дирекцији за обнову и изградњу у правцу израде документације за адаптацију, као и за начин финансирања, око чега су се и помоћница министарке и представници Републичке дирекције сложили. Када смо сумирали сва могућа рјешења, закључили смо да је то најоптималније и најбрже рјешење, јер сваки други локалитет изискује више средстава и произоди незадовољство великог броја грађана јер ми немамо подобан локалитет, о чему смо између осталог дискутовали. У овом дијелу града, него уз ријеку Укрину, локалитет који може да буде поплављен, па и према индустријској зони, што такође није подобно, као и према лијевом дијелу гдје је некад било игралиште учитељске, средње и основних школа, гдје је терен подложан клизиштима – објаснио је Симић додавши и кораке који су предузети након што је утврђен настанак оштећења.

– Кад је утврђено да се ради о оштећењу, водили смо се логичним слиједом и формирали општинску комисију за процјену на челу са статичарем, међутим министарство није прихватило њихов извјештај мислећи да нисмо довољно овлашћени да дамо своје мишљење о коначној одлуци, али су се и стручњаци из дирекције сложили да је то правичан извјештај. Ова школа данас може функционисати, али та зграда није сеизмички обезбијеђена, јер је рађена на „стари“ начин и усљед потенцијалног јачег земљотреса може постати опасност за више од 800 ученика и око 100 просвјетних радника чију безбиједност не желимо да доводимо у питање – рекао је Симић.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић истакао је тренутну организацију наставе, као и један од основих проблема таквог начина извођења наставе.

– Ученици тренутно наставу похађају у три установе и то у „19 април“ гдје наставу похађају првачићи, док ученици од другог до деветог разреда часове имају у Средњошколском центру, а специјално одјељење наше школе наставу слуша у просторијама Центра за дјецу са сметњама у развоју „Будућност“. Сама организација наставе базирана је на другу смјену, то јесте, ученици часове имају до 19.30 часова тако да су и дјеца и родитељи али и наставници у незавидном и тешком положају, те смо овим састанком договорили прве кораке у смјеру рјешавања овог проблема – рекао је Ђурић.

 

Related posts

Бесплатни прегледи и дружење са члановима „Сунца“

admin

Шетња улицама и пријем за предшколце

admin

Јачати капацитете за борбу
против насиља над женама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još