ИЗДВОЈЕНОНовости

Одобрен закуп око 200
хектара земљишта за 25 закупаца

Скупштина града донијела ја данас одлуке о давању у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске за 25 закупаца, те је подржан документ којим су утврђена мјерила и критеријуми за одређивање локалних путева и градских улица.

Засједање је, упркос обимном дневном реду, било конструктивно, те су подржане све предложене теме, осим допуне одлуке о коришћењу и наплати паркинга на подручју града, која је на захтјев предлагача повучена са дневног реда.

Када се ради о давању у закуп пољопривредног земљишта, ријеч је давању сагласности која закупцима који су испунили услове јавног позива омогућава да заврше процедуре за преузимање појединачних парцела за обраду. Земљиште у власништву Републике Српске се даје у закуп на 12 година.

Закупци земљишта су Никола Бојановић, Марица Гаџа, Слађан Демировић, Перо Ђукић, Миломир Ђураш, Перо Ђураш, Илија Јутрић, Зоран Кнежевић, Дејан Лејић, Борис Марић, Миломир Милојевић, Љубо Николић, Владимир Новић, Миленко Петковић, Младен Радишковић, Бојан Савић, Мира Савић, Јосип Секулић, Сретен Симић, Боро Стјепановић, Оливер Субић, Студенко Томинчић, Момчило Тривуновић, Небојша Чечавац и „Еко-Босанска Посавина“.

Подршку одборника добио је и програм мјера за спрјечавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести на подручју града и план превентивне дезинсекције и дератизације за 2023. годину. Усвојена је и Одлука о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта, као и Одлука о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју града у 2022. години. Одборници су подржали одлуку да накнада предсједницима савјета мјесних заједница у овој години остане 60 КМ у бруто износу.

Расправу је изазвао Приједлог одлуке о утврђивању мјерила и критеријума за одређивање локалних путева и градских улица, а начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Градске управе Срђан Новић појаснио је да ова одлука претходи разврставању путева и улица на подручју града, а које би пред одборницима требало да се нађе већ на сљедећем засједању. Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да се нада да ће послије доношења одлуке о разврставању путева бити јаснија слика о путној мрежи на подручју града.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић предложио је да документ о разврставању путева иде на јавну расправу, те додао да би предложено осовинско оптерећење које је наведено у одлуци о којој се данас расправљало, могло да буде проблематично, јер се ради о нижем оптерећењу од уобичајеног.

Новић је појаснио да је минимално оптерећење од шест тона по осовини правило на свим јавним путевима, док је одређивање укупне носивости за возила обухваћено саобраћајном сигнализацијом и другим прописима.

Усвојене су и информације о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2022/2023. години у основним школама „Никола Тесла“, „19. април“, „Ђорђо Панзаловић“ и „Тодор Докић“. Ширу расправу изазавала је информација која се односи на највећу дервентску основну школу „Никола Тесла“.

Износећи податке из овог документа, одборница ПДП-а Сања Димитрић истакла је да је у посљедње три школске године ова школа имала исти број ђака, али да се истовремено повећао број наставног кадра.

Секретар школе Тања Билић казала је да се број ученика константно мијења, те да је случајност да је у посљедње три школске године био идентичан број ђака. Када се ради о запошљавању, она је објаснила да је према новом закону школа била обавезна да запосли професоре разредне наставе који су ангажовани у продуженом боравку, а у који су уписана 202 ученика. Додала је да је запослен и један наставник физичког васпитања, као и да је по расписаном конкурсу ангажовано неколико наставника за поједине недостајуће часове.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић осврнуо се на смањен број ученика у подручним одјељењима, али и на објекат централне школе „Никола Тесла“ који чека на реконструкцију.

– Неодвијање наставе у објекту ОШ „Никола Тесла“ је велики проблем за читав град – рекао је Катанић казавши да је кадрирање у школама посебна тема истакавши да се директори и други радници запошљавају, како је рекао, „по партијској линији“.

На ову тврдњу реаговали су одборници СНСД-а, поручивши да се ради о политичкој, неутемељеној оцјени, а замјеник градоначелника Синиша Јефтић позвао је одборнике опозиције да се присјете времена када је Скупштина града у којој су тада имали већину доносила одлуке о питању школе „Никола Тесла“.

– Годину смо тапкали у мјесту због неадекватних одлука Скупштине града. Око хиљаду ученика и радника Основне школе „Никола Тесла“ је адекватно збринуто и то првенствено захваљујући одговорном односу локалне управе према образовању. Уложено је више од три милиона марака у посљедњих десет година у школске објекте основних и средњих школа кроз разне пројекте и уз подршку Владе РС и то је омогућило да можемо да одговоримо на проблем који је настао послије оштећења школе у земљотресу – рекао је Јефтић.

Директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић истакла је да у овој школи раде са минимумом материјалних средстава, а да би одборници, с обзиром на то, требало да похвале рад у школи и манифестације које ова школа организује.

– За сваку марку смо одговорни министарству и немогуће је да радник прима плату, а да не ради – рекла је Миљићева позивајући одборнике да преброје у ОШ „19. април“ колико међу радницима има чланова из које политичке партије.

Усвојене су и информације о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2022/2023. години са освртом на план уписа у школску 2023/2024. годину у Стручној и техничкој школи и Средњошколском центру „Михајло Пупин“. Зелено свјетло добила је и одлука о давању у закуп бивших школских просторија у Ковачевцима КО Бунар непосредном погодбом, а усвојене су и одлуке о продаји непокретности у својини града, те прихватању понуђеног земљишта као поклона.Такође, усвојена је одлука о изради измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“, те прихваћене иницијативе за измјену регулационих планова „Центар исток – Центар запад“, „Град“ и „Југ“.

Увојена је и одлука о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора Геронтолошког центра, а досадашњи в.д директора Борко Китић именован је поново на ову функцију и то на период од 60 дана. Донесена је и одлука о расписивању конкурса за избор и именовање три члана Управног одбора Дома здравља.

Коменаришући данашње засједање замјеник градоначелника Синиша Јефтић рекао је да је сједницу обиљежила финализација поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске.

– Провели смо сву процедуру, која није била кратка, а надлежно одјељење ће настојати да у најкраћем року усвојене одлуке објави у Службеном гласнику како би се стекли услови за потписивање уговора са пољопривредницима – рекао је Јефтић додавши да се политика провлачила и кроз данашње засједање, па је ријечи било и о изградњи петље за прикључак на ауто – пут „9. јануар“ у Станковићима.

– Ова тема нашла се на засједању Народне скупштине РС, те је створен простор за различите манипулације. Важно је подсјетити да је процес парцелације за петљу завршен, као и експропријација земљишта. Информације с којима град располаже јесу да ће петља бити грађена и да се припремају потребне процедуре – рекао је Јефтић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш сумирајући минулу сједницу истакао је да је засједање обиљежило доношење одлука о давању у закуп пољопривредног земљишта.

– Ради се о позитивним одлукама с обзиром да је 25 пољопривредника закупило око 205 хекатара земљишта. Истакао бих и усвајање одлуке о уврђивању мјерила и критеријума за одређивање путева и улица на подручју града, утврђивање накнада предсједницима мјесних заједница, али прихватање неколико иницијатива за измјену дијелова регулационих планова. Када год разматрамо информације из школа, а тако је било и данас, у ту причу се увуче политика. То обично искористи опозиција да се не бави стварним темама, већ политиком и тврди да се наставни кадар запошљава по политичкој линији. Познато је да је на локалним изборима прије двије године на листи СДС-а било највише просвјетних радника – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника највеће опозиционе странке СДС Бранко Катанић оцијенио је да је сједница протекла у конструктивном, а на моменте и жустром тону.

– Већи дио сједнице односио се на гласање о одлукама о давању у закуп пољопривредног земљишта у својини РС, али бих истакао и одлуку о утврђивању критеријума и мјерила за путне правце, који би у наредном периоду требали да буду разврстани. Већ раније смо се сложили да је постојећа одлука о разврставању путева застарјела, а сада се отвара пут ка доношењу нове одлуке. То је значајно, посебно због тога што је пута мрежа на подручју града специфична – рекао је Катанић додавши да је у својим дискусијама о броју ученика и заступљености кадрова настојао да истакне да политика не би смјела да буде умијешана у образовни систем.

Мамограф и реконструкција школе

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио је да Градска управа, на иницијативу директора дервентског Дома здравља и градоначеника, настоји да пронађе начин за набавку новог мамографа за ову здравствену установу. О потреби куповине овог, пријеко потребног апарата, током засједања говорио је и одборник СНСД-а Давор Симић.

– То је пријеко потребан апарат и град је ту потребу препознао, те би већ на наредној сједници Скупштине града одборницима требало да буде представљена финансијска конструкција за његову набавку. Апарат, према процјенама, кошта око 400.000 КМ и настојаћемо да уз подршку града обезбиједимо и подршку министарства за ову инвестицију – казао је Јефтић.

Говорећи о реконструкцији објекта ОШ „Никола Тесла“, замјеник градоначелника је казао да је, нажалост, политика уплела прсте и у овај посао, због чега се већ трећу годину чека на обнову објекта.

– Пројекат реконструкције објекта школе, према утврђеним роковима, требало би да буде завршен до краја овог мјесеца. У пројекту ћемо добити конкретне податке о томе колико реконструкција кошта. То ће бити почетни подаци како би могли да идемо према Влади РС – рекао је Јефтић.  

Related posts

Почиње исплата једнократне помоћи борцима

admin

У ДЕРВЕНТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ

admin

Паметна табла и 3Д штампач биће доступни ђацима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još