ИЗДВОЈЕНОНовости

Поштовати прописане мјере, појачане контроле

Епидемиолошка ситуација у Дервенти је под контролом, с обзиром да број евидентираних случајева корона вируса на дневном нивоу није алармантан, али је неопходна примјена мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације.

Закључено је то на данашњем састанку Градског штаба за ванредне ситуације гдје су надлежни апеловали на становнике да се придржавају прописаних мјера и упутстава.

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да је на састанку усаглашено и формирање тимова службеника који ће контролисати поштивање мјера.

– Усагласили смо да ће четири службеника из Градске управе заједно са четири припадника полиције и четири комунална инспектора бити на располагању, тако да ће бити оформљена четири тима који ће свакодневно  контролисати примјену мјера, а договорили смо се и да чланови штаба буду свакодневно у интензивнијем контакту. Од директора Дома здравља, који је заједно са епидемиологом најкомпетентнији да изнесе информације и оцијени озбиљност ситуације, добили смо информације да су околности озбиљније и погоршане, али под контролом и да нису ни близу онима какве су биле прошле године у овом периоду – рекао је Симић.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран оцијенио је да се као локална заједница добро носимо са тренутном ситуацијом изразивши наду да ће се ситуација стабилизовати у наредном периоду.

– Одзив за вакцинацију становника старијих од 65 година прешао је 600 заинтересованих, а сада нам преостаје само да чекамо прилив вакцина и наш циљ је да омогућимо вакцинацију свих заинтересованих. Најоптималније би било да у Дервенти буде вакцинисано око 10.000 становника – рекао је Шаран додавши да су протекле седмице, поред особља Дома здравља, вакцинисани корисници и особље Дома за старија лица „Златни Луг“ и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те вјерује да ће у наредном периоду имунизацији приступити и корисници и особље Геронтолошког центра.

Комунални полицајац Маринко Репија изнио је недоумице које је донијело увођење нових мјера, нарочито оних које се тичу рада тржних центара.

– Наставићемо редовне контроле, с тим да је нова околност да су сви угоститељски објекти затворени и ту ћемо само контролисати да ли је дошло до кршења забрана. Такође, појачаћемо контроле по питању ковид редара, чије ће одсуство бити санкционисано, јер је неопходно да ова особа усмјерава људе – истакао је Репија.

На састанку је усаглашено да се оптичарске радње сматрају занатским радњама, те да настављају да раде у складу са мјерама, а у склопу тржних центара дозвољен је рад апотекама и прехрамбеним продавницама с регулисањем броја људи који бораве у објекту.

Састанку Градског штаба за ванредне ситуације присуствовао је и в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, командир Полицијске станице Бранко Грабовац, те представници цивилне заштите.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је јуче нове мјере у циљу заштите од корона вируса, које подразумијевају забрану рада угоститељских објеката, теретана, фитнес – центара и фризерских и козметичких салона, а школе су прешле на онлајн наставу.

Related posts

Успомене из ђачких дана живе и послије пола вијека

admin

Младићи вратили изгубљени новчаник

admin

„ВОКЕЛ“ УСКОРО ГРАДИ ОБЈЕКАТ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još