Култура

Промоцијом и наградама
слављена писана ријеч

Поетски радови проглашени најбољим на Међународним конкурсима „Сузе Козаре“ и „Пјесма године Балкана и ЕУ 2023“ представљени су вечерас у дервентском Центру за културу у оквиру 15. Међународне презентације најбољих међу најбољим, покренувши снажне емоције код бројних окупљених пјесника.

Ову манифестацију заједничким снагама организују Удружење српских књижевника Словеније, Европска академија српских наука и умјетности, Савез српске дијаспоре Словеније и Српски књижевни клуб „Вихор“ из Дервенте који је уједно и овогодишњи домаћин.

На Међународном конкурсу „Пjесма године Балкана и ЕУ 2023“ међу 43 пристигла рада, пјесма „Пољуби ме“ потекла из пера Дајане Лазаревић из Младеновца проглашена је најљепшом љубавном пјесмом.

– Инспирација је чекање љубави, али водећи се тиме да човекова душа увек тежи љубави, било романтичној или неке друге врсте, круна је љубав према Богу, тако да је у мојој поезији то некако испреплетано. Награда на оваквом конкурсу засигурно је мотивација за даљи рад, али најбитније је да човек ради оно што воли без обзира на награде – рекла је Лазаревићева.

По први пут на конкурс „Сузе Козаре“ своју пјесму послала је и Биљана Минић из Лазарева и освојила прво мјесто.

– Победничка песма под називом „Драксенић“ изашла ми је из срца, костију, коже и душе, а инспирација ме сама нашла. Никад се раније нисам бавила тим темама, а дошло ми је да погледам ту тематику, погледала сам град Драксенић и то је оставило снажан утисак на мене и песма је једноставно потекла – рекла је Минићева.

У оквиру додјеле међународних признања промовисане су и двије књиге предсједника Удружења српских књижевника Словеније Саше Гајића под називом „Огледало живота“ и „Љубав у нама“ у издању „Вихора“.

– Сви ми који пишемо смо весели да се догоди нешто лијепо, да издамо књигу и њоме, посебно поезијом, дијелимо своје тајне са јавношћу, а нарочито да је оставимо као траг о својој садашњости, али и прошлости. Збирка пјесама „Огледало живота“ састављена је од истинитих стихова посвећених породици, а чији већи дио је страдао у Јасеновцу, док је друга збирка намијењена да свјетлост дана угледају стихови о љубави – објаснио је Гајић.

На овом дружењу пјесника и научника уручене су и посебне награде, а награда за цјеложивотни научни рад уручена је професору на Институту за политичке студије Зорану Милошевићу.

– Интересантно је да се овдје окупило мноштво различитих људи који живе широм дијаспоре, различите организације су узеле учешће и то све у Дервенти, што одаје траг јединственог сусрета и уједињења бројних људи – рекао је Милошевић, а значка и захвалница нашле су се и у рукама Николе Ненезића из Никшића.

– Освојио сам другу награду за пјесму „Сузник Козаре“, а уручена ми је и повеља за дугогодишњи рад у области културе и науке што је веома значајно и за мене, а тако и за моју међународну организацију „Сликарски уранак“ која броји 400 чланова од Канаде до Аустралије – рекао је Ненезић.

Програм је обогатио наступ пјевачке групе СКУД-а „Дервента“, а представљању најбољих међу најбољим на конкурсима присуствовао је и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Дервента Славен Пашалић и директорица Туристичке организације Дервентe Биљана Теофиловић.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕН ДИО ОПУСА ДОБОЈСКОГ УМЈЕТНИКА

admin

Дамама бесплатан упис у библиотеку поводом 8. марта

admin

„Говорим другим језиком“ прозор ка ауторкином свијету

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još