Култура

Промоцијом књиге Виолете
Ковачевић почело „Дервентско срце“

Промоцијом књиге Виолете Ковачевић под називом „Записи о времену и људима дервентског краја“, у дому Хрватског културног друштва „Напредак“, вечерас је почело овогодишње издање манифестације „Дервентско срце“, које традиционално организује ИМИЦ „Заједно“.
Представљена књига садржи 345 страница унутар којих се налазе карте, геодетски цртежи, табеле, биљешке и 108 фотографија, а плод је дугогодишњег истраживања ауторке и обухвата „Период од османске управе“, почетак Првог свјетског рата до распада aустроyгарске монархије.
Предсједница ИМИЦ-а „Заједно“ Јасмина Радановић казала је да је промоција организована у сарадњи са ХКД “Напредак“ и фра Мирком Филиповићем.
-У књизи се ради о историји Дервенте, дервентских породица. Мислим да смо на лијеп начин отворили манифестацију „Дервентско срце“ – казала је Радановићева и додала да су током промоције наступили и ученици музичке школе Ема Радановић, Саша Толић и Немања Николић.
Ауторка књиге Виолета Ковачевић истакла је да је одмах по штампању књиге одлучила да прва промоција буде у Дервенти, а након тога услиједиће промоција и у Сарајеву.
-Рођена сам у Дервенти 1955. године, а у Сарајево отишла 1979. године. Када сам почела да радим у Заводу за заштиту споменика, некадашњи Завод за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа тада сам се сусрела први пут уопште са историјатом културног наслијеђа, и почела сам да истражујем Дервенту – казала је Ковачевићева додавши да је сакупила мноштво података и документације, те је одлучила да објави књигу.
-Било ми је жао да бацим све сакупљене документе. Моја велика жеља је, јер је књига рађена за обичан народ, за оне који ће се сутра бавити научно истраживачким радом, да све објавим – додала је она.
У промоцији су учествовали и проф. етнологије и руског језика Марица Попић – Филиповић и дипл. инжињер графичких технологија мр Орнела Резиновић, а прочитано је и писмо проф. др. Мухамеда Хамидовића.

Related posts

Музика подигла завјесу „Љетне арт сцене“

admin

„Пиџама за шестеро“ вечерас

admin

„Вихор“ бира најбољу пјесму о љепотама вода

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još