ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Радници и ђаци
на удару грипа

Дом здравља у посљедње двије седмице биљеже пораст броја пацијената са симптомима акутних респираторних инфекција и инфекција сличних грипу, а махом је ријеч о радно активним особама и дјеци школског узраста.

Како су објаснили из дервентске здравствене установе, до прије двије седмице пријављени случајеви ових инфекција били су спорадични, да би касније дошло до повећања броја пацијената.

– Пацијенти најчешће долазе због повишене температуре, кашља, бола у грлу и малаксалости. Болест углавном траје више дана, а понекад, код тежих случајева, дијагностикујемо и упале плућа. С обзиром да не обављамо тестирање на те вирусе, не можемо са сигурношћу рећи о којем се тачно вирусу ради, али је евидентно да је ријеч о вирусним респираторним инфекцијама налик грипу – рекао је др Радован Тодоровић који пацијенте прегледа и у амбулантни породичне медицине и амбуланти хитне помоћи.

– Најчешће нам се јављају пацијенти који су радно активни и пацијенти школског узраста. Већина ових инфекција се може лијечити у кућним условима без неке специфичне терапије, стога апелујем на наше суграђане да се понашају одговорно. Ако имају блаже симптоме и знакове акутних респираторних инфекција који краће трају, да остану код куће, избјегавају контакте са више људи, а у случају да морају да обаве неку активност или дођу на преглед, да обавезно носе маску – казао је др Тодоровић.

Он је истакао да је најважнија мјера превенције вакцинација против грипа и корона вируса.

– Вакцинацијом се штитимо од тежих облика ове двије болести. Значајне су свакако и друге мјере, које треба да спријече ширење болести, као што су хигијена руку, провјетравање просторија, заштита носа и уста папирним марамицама приликом кијања и кашљања и њихово одлагање у корпу за отпатке одмах послије употребе, као и ношење маске – рекао је Тодоровић.

Сезону вирусних инфекција, према обичају, осим у Дому здравља примијете и у дервентским школама. Посљедњих дана већи број наставника и ученика због болести је одсутно са наставе.

– Било је доста изостанака и наставника и ученика, али ево већ се током ове седмице стање враћа у „нормалу“. У одјељењима од по 23 – 24 ученика изостајала су по три – четири ученика – рекао је директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић, а слична ситуација била је и у Основној школи „Тодор Докић“ Календеровци.

– Имало смо већи број изостанака и дјеце и наставника, а највише су пријављивали симптоме високе температуре и повраћања. Једна ученица нам је била и у болници протеклог викенда – рекла је директорица Маја Петровић, док у осињској школи истичу да стање није алармантно.

– Изостајао је по један или два ученика, тако да није било алармантно. За сада, наставници нису изостајали са посла због болести – рекао је директор ОШ „Ђорђо Панзаловић“ Жељко Стјепановић.

У ОШ „19. април“ у само једном дану са наставе је због болести изостало 95 ученика.

– Да су вируси узели маха било нам је јасно када је протеклог петка 95 ученика било одсутно са наставе – рекла је директорица Елвира Миљић.

Дервенћани који су на својој кожи осјетили сезонску вирусну инфекцију кажу да се симптоми обично јаве изненада, али да својом интензивношћу „обарају у кревет“.

Вакцине

Како је познато од раније, у дервентском Дому здравља комерцијална вакцина против грипа била је доступна од 6. новембра протекле године по цијени од 32 КМ, док је потом вакцина била на располагању категоријама осигураника чије трошкове вакцинације у потпуности сноси Фонд здравственог осигурања РС. Из Дома здравља додају да се вакцинација препоручује свима, а посебно особама старијим од 65 година, обољелим од шећерне и кардиоваскуларних болести, обољелим од малигних и хроничних обољења плућа, те пацијентима са хроничном бубрежном слабошћу.

Related posts

БЕРАЧИ ГЉИВА ОКУПИРАЛИ ШУМЕ

admin

ВИШЕ СЕЛА ДАНАС БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Уз тек очишћен пут
бачена угинула овца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još