Друштво

Са дијабетесом се
бори 688 Дервенћана

Дом здравља организовао је јуче, на Свјетски дан борбе против дијабетеса, акцију бесплатног мјерења шећера у крви у тржном центру „Хипер Корт“, чиме је дата подршка борби против ове галопирајуће болести.

Према подацима ове здравствене установе на подручју Дервенте од дијабетеса се лијечи 688 пацијената, а љекари истичу да је изузетно важно на вријеме препознати факторе ризика и симптоме.

– Уколико препознате неке од фактора ризика за настанак дијабетеса или неке од симптома, као што су учестала жеђ или мокрење, појачан апетит уз нагли губитак тјелесне тежине, јавите се породичном љекару ради прегледа и контроле лабораторијских налаза – истакли су из Дома здравља.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра почев од 1991. године у више од 160 земаља свијета, а сматра се да ову болест тренутно има  око 400 милиона људи, односно, сваки једанаести становник планете. Процјењује се и да ће тај број у наредним годинама бити у сталном порасту.

Дијабетес је водећи узрок сљепила, кардиоваскуларних болести, бубрежне слабости и нетрауматских ампутација доњих екстремитета. Посебна пажња се обраћа на дијабетес мелитус тип 2, јер он чини 80 до 90 одсто случајева, а за који је утврђено да би се усвајањем навика здравог живота могао спријечити или одложити у чак 70 одсто случајева. Фактори ризика за настанак типа 2 су позитивна породична анамнеза, животна доб од 40 година и више, гојазност, повишени артеријски крвни притисак, синдром полицистичних јајника и гестацијски дијабетес.

– Промјена животног стила у виду правилне исхране и редовне физичке активности доприноси нормализацији шећера и масноћа у крви, регулацији крвног притиска, смањењу тјелесне тежине. Све то заједно доводи до побољшања квалитета живота, те успоравања или спрјечавања настанка компликација и смањена смртности

– поручују из Дома здравља.

Related posts

Дијелови града у недјељу
накратко без струје

Derventski List

Прекиди у снабдијевању
струјом и сутра

Derventski List

Полиција упозорава на штетност
конзумирања опојних дрога

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još