Култура

Свечана академија окупила награђене пјеснике

Савез дијаспоре Слoвеније, Удружење српских књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности, те Српски књижевни клуб „Вихор“ организовали су вечерас у Дервенти свечану академију на којој су се представили пјесници који су награђени на конкурсима „Сузе Козаре“, „Златно перо Љубљана 2021“, те Пјесма године Балкана и Европске уније.

На академији је представљен предсједник Удружења српских књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности Саша Гајић, који је истакао важност његовања културе сјећања на страхоте Јасеновца, а које се проводи кроз додјелу награде „Сузе Козаре“.
– Важно је да се кроз писану ријеч сјећамо страдања и патњи кроз које је наш народ проша. Настојимо допријети до генерације које стасавају како не би дозволиле да прошлост понови – нагласио је Гајић.
Плакета „Вихора“ поводом 20 година постојања књижевне манифестације „Прљача“ уручена је градоначелнику Милораду Симићу који је казао да је вечерашња академија дио великогоспојинских свечаности у граду, те да као заљубљенику у поезију, његова подршка манифестацијама која славе писану ријеч не изостаје.
– Мени је драго да се ради, да се гради, али и да се пише и да се умјетност слави. А оно што ме посебно радује јесте да наши људи који живе у Словенији не заборављају своје коријене и хране своје биће поезијом са посебним поштовањем његујући сјећање на страдања на Козари – истакао је Симић похваливши „Вихораше“ за њихово ангажовање у чувању традиције.
Пјесма „Сузе мјесто крви“ коју је написао свештеник Александар Брашанац једна је од три које су освојиле главну награду, а аутор је истакао да је награда вјетар у леђа његовом стваралаштву.
– Стихови су настајали на један посебан начин, суптилан и нежан, а моја поезија је увек везана за Христа, али додирује све поре живота свакога од нас – објаснио је Брашанац.

Педсједник „Вихора“ Ненад Симић казао је да су Републици Српској и граду Дервенти потребне овакве манифестације, окупљања која сабиру и изграђују, на којима се промовишу постигнути резултати на књижевном плану и шаље порука да је потребна саборност и издизање свих вриједности вјере православне.
– „Вихор“ је одликован специјалним признањем са златном плакетом 2019. године у Словенији од Савеза српске дијаспоре Словеније, на манифестацији Весели дани српске дијаспоре.
Након тога сарадња са Савезом српске дијаспоре је настављена и значајним признањима су награђени или одликовани  градоначелник Дервенте Милорад Симић, начелник општине Брод Илија Јовичић, КУД „Душко Трифуновић“ Брод, Борачка организација Брод, протојереј – ставрофор Жељко Теофиловић и Светосавска омладинска заједница. Значајним признањима за стваралаштво одликовани су и бројни пјесници из Дервенте. Међу горе наведеним нашло се и моје име, што ме обрадовало, али и мотивисало да чиним још више са пријатељима из Словеније, драгим људима поријеклом из најљепших крајева свијета – наше Републике Српске – истакао је Симић нагласивши да вјерује да има расположења да овакве поостану традиционалне.
Током академије уручене су и захвалнице, а свечаност је увеличао и наступ пјевачке групе Културног – умјетничког друштва младих „Босиљак“.

Related posts

Отварање изложбе слика Зорана Гојковића вечерас

admin

УЧЕНИЦЕ ИЗ ДЕРВЕНТЕ ОДЛИЧНЕ ЗА КЛАВИРОМ

admin

Музиком креирали вече за памћење

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još