ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СВОЈЕ „ФИЋЕ“ ПАЗЕ КАО „ОЧИ У ГЛАВИ“

Омиљени аутомобила многих генерација у бившој СФРЈ, популарни „фићо“, данас је раритет на путевима, а у Дервенти десетак примјерака њихови власници пазе „као очи у глави“.

Ни послије 65 година од почетка производње „Заставе 750“ у Крагујевцу нису нестали поштоваоци овог модела аутомобила. Сви они углавном имају и неки од новијих модела аутомобила, али редом додају да је „фићо“ ипак „фићо“.

Милован Марјановић, пензионер из Велике  Сочанице, један је од поносних власника примјерака „Заставе 750“.

– „Фићо“ је мој први аутомобил, а жеља ми је била да га имам и у старости. То је аутомобил у којем сам провео много свог момачког времена. Када сам га купио, није био у возном стању, много сам труда, времена и новца уложио у њега. Дијелове сам набављао из Србије на једној пијаци. Ако ме сјећање добро служи, тада је био много јефтинији него сада – казао је Марјановић који је добио позив из Аустрије да са својим лименим љубимцем учествује на годишњој смотри олдтајмера и да продефилује кроз град са још неколицином љубитеља сличних „машина“.

Живојин Тодорић из Церана је новопечени власник „фиће“.

– Фићо је био мој момачки аутомобил и њиме сам кући довезао своју Радојку, када сам се оженио. Тада су човјека мале ствари чиниле срећним и задовољним. Сада, модерни и луксузни аутомобили не могу да задовоље данашњу омладину. Раније, нас шест стане у „фићу“ и правац игранка, а ико се није жалио да му је тијесно – са сјетом прича Тодорић.

Усљед недостатка дијелова, Тодорић је купио два аутомобила, да би саставио једног „фићу“ и са нестрпљењем очекује да види резултате, а тежак задатак пред собом има његов син који се прихватио рестаурације.

Познати колекционар старих предмета Маринко Микеревић који живи и ради у Швајцарској у свом власништву  има двије  „Заставе 750“ које су паркиране у његовом родном селу у Доњој Лупљаници.

– Пасионирани сам колекционар старина, па одатле и жеља да имам „фићу“ – казао је Микеревић.

„Фићо“ је, осим становника бивше државе, освојио и освојио Европљане, а томе је кумовало његова представљање на Сајму аутомобила у Женеви 1955. године када је тада најпопуларнија италијанска глумица Софија Лорен на сајму купила и одвезла свог „фићу“.

Поред Италије и Југославије, „фићо“ се произодио у Аргентини, Шпанији, Немачкој, а укупно у је свијету произведено у свим верзијама скоро пет милиона возила.

У Крагујевцу са траке

„сишло“ око милион „фића“

Производња Заставе 750 у народу познатијег као „фићо“ почела је давне 1955. године у Крагујевцу према лиценци Фијата. За тридесетак година производње, на улице је изашло око милион аутомобила овог модела.

Related posts

ДОЗВОЉЕНА ПРОСЛАВА МАТУРА

admin

Мучки злочини не смију остати некажњени

admin

Подршка борби против
карцинома дојке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još