ИЗДВОЈЕНОНовости

Смијењен Маринко Николаш

Скупштина града данас је једногласно подржала приједлог за опозив потпредсједника дервентског парламента Маринка Николаша.

Његов опозив затражили су клубови одборника СНСД, СП, НДП-УС-СПС истакавши да је Николаш директни организатор посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића Дервенти и одликовања 103. бригаде ХВО-а, истакавши да је овај чин уздрмао темеље мукотрпно грађеног суживота у Дервенти.

У образложењу захтјева за опозив наведено је да је Николаш уједно и предсједник Удруге драговољаца и ветерана домовинског рата Хрватског вијећа одбране Херцег Босне, подружница у Дервенти, а у његовој организацији је 25. марта у Дервенти за заслуге у рату и исказано јунаштво њених припадника одликована злогласна 103. бригада ХВО-а од стране предсједника Хрватске Зорана Милановића, а том приликом је Николаш држао заставу ове бригаде чији је био припадник.

-Одликовање ове бригаде која је починила страшне злочине над Србима представља увреду и провокацију грађана Дервенте и читаве Републике Српске. Николаш својим неморалним, недлоличним и неодговорним понашањем понизио је све српске жртве и нанио неопростиву и непроцјењиву штету међунационалним односима Срба и Хрвата у Дервенти, те показао да није достојан да обавља функцију потпредсједника Скупштине града – наведено је у образложењу.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да подржава једногласну одлуку одборника Скупштине о опозиву Николаша.

– На дневном реду је била једна јако озбиљна тачка која се односила на смјену потпредсједника Скупштине града Маринка Николаша због, рекао бих, једног гријеха, а ријеч је о немилом догађају одликовања 103. бригаде ХВО од стране предсједника Хрватске Зорана Милановића. Није била прилика и није било простора да легитимни одборник у Скупштини и, захваљујући повјерењу СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, и потпредсједник Скупштине, уз држање ратне заставе буде одликован. Подржавам одлуку одборника, јер је он прекршио заклетву, важећа документа, а то што је учинио није морално и пристојно – рекао је Симић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да сви изабрани представници народа на локалном нивоу треба да воде рачуна о свом понашању да не би повриједили друге народе и њихове емоције, а Николаш је одлучио то да занемари.

– Дервента је град гдје је страдао велики број Срба у посљедњем рату и те ране су свјеже и никад неће зацијелити. Николаш је ношењем ратне заставе и одликовањем изазвао бијес и огорчење породица погинулих бораца, свих борачких категорија, инвалида, заробљеника и свих грађана Дервенте и Републике Српске и зато смо констатовали да није достојан да обавља функцију потпредсједника Скупштине града – казао је Томаш додавши да је највећа замјерка Николашу чин држања ратне заставе, као и њено истицање на поменима већ 20 година.

– Николаш је знао да ће то изазвати огорчење Дервенћана, чак и оних Хрвата и Муслимана са којима градимо добре међунационалне односе. Он је знао шта ће се све десити, јер су лична одликовања додијељена 24. марта у кабинету предсједника Хрватске, а ово је остављено за Дервенту, тако да је у захтјеву за обиљежавање годишњице 103. бригаде навео да је ријеч о вјерском скупу – објаснио је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да су одборници опозиције из моралних разлога подржали опозив потпредсједника Скупштине, истакавши и да Николаш није једини кривац за немили догађај.

– Сви смо подржали опозив потпредсједника Скупштине и оно што је Комисија за избор и именовање утврдила, а то је да су прекршене одредбе Пословника и уставне и законске одредбе, а и Николаш је био на челу Комисије за вјерска питања. Скупштина већина и извршна власт покушали су да минимизирају тај догађај и траже кривца у једном човјеку, међутим кривци су далеко већи и одговорност није иста. Сви смо свједоци да је предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио да је одликовање договорено са предсједником РС Милорадом Додиком, као и да ће имати обезбјеђење и прави кривци су у њима и комуникацији са вишим нивоима власти – казао је Катанић.

Борачка организација

Опозив Маринка Николаша прокоментарисао је и предсједник Градске борачке организације Дервента Чедо Вујичић.

– Одборници су данас испоштовали иницијативу Градске борачке организације и опозвали Маринка Николаша са мјеста потпредсједника Скупштине града и због тога имам осјећај задовољства, али и због чињенице да је рјешење о опозиву добило једногласну подршку одборника, што упућује на закључак да бисмо ми, дервентски Срби, били јединствени упркос нашим разликама. А опет имам и други осјећај који је мало мучан, а односи се на саму расправу током дискусије о опозиву господина Николаша – рекао је Вујичић додавши да се још увијек чека на одговоре за дио закључака донесених на ванредној сједници Борачке организације РС у Дервенти.

– Има још много ствари које смо тражили својим закључцима и које је тражило Предсједништво Борачке организације РС, а односе се на друге одговорне осим досадашњег потпредсједника Скупштине – казао је Вујичић.

Related posts

На побједничком постољу и Дервенћанка Теодора Милојевић

admin

Купљени пословни простори за проширење вртића „Трол“

admin

Главна улица и мост у
Детлаку добијају нови изглед

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još