Друштво

СЈЕТВА НА ЧЕКАЊУ

Јесења сјетва на већини парцела на подручју општине на чекању је због изразито суве земље коју киша није натопила седмицама, а ратари с неизвијесношћу дочекују предстојеће дана и најављену промјену временских прилика.

Са њива се ових дана скидају посљедње количине кукуруза, а бразде се припремају за озиме културе. Иако је неколицина пољопривредних произвођача заорало бразде, већина их ипак чека са сјетвом.

Пољопривредни произвођач Радивоје Марјановић из Велике Сочанице каже да је земља превише сува за сјетву.

– Главни проблем представља недостатак влаге и због тога чекам кишу да бих могао започети сјетву. Планирам засијати јечам, тритикале и пшеницу на око 70 дунума. С обзиром да је тржиште потпуно неуређено више ништа не сијем за продају, већ само за потребе своје фарме – казао је Марјановић.

Да је суво вријеме проузроковало проблеме приликом сјетве истакао је и пољопривредни произвођач из Горње Лупљанице Ненад Тадић, који додаје да ако се сушно вријеме настави, приноси се ће бити слаби.

– Ратари се ове јесени сусрећу са великом проблемом, јер се земљиште без влажности не може ни орати. Већ сам засијао десет дунума јечма, а ових дана планирам засијати и исто толико пшенице. Све углавном сијем за своје потребе, односно, за тов бикова и свиња прасилица, рекао је Тадић.

Ратар из Осиње Драго Планинчевић већ је посијао озиме културе, али се суочио и са проблемима.

– Пшеницом сам засијао око 50 дунума, а јечмом око 70. Протекле седмице сам загртао сјеме на парцели коју сам засијао тритикалеом и тиме сам завршио овогодишњу сјетву озимих култура. Пшеницу сијем за продају, а све остало за исхрану стоке на својој фарми – казао је Планинчевић додајући да се нада најављеном захлађењу и киши како би засијане културе уопште и опстале.

Према прогнозама метеоролога, послије краткотрајног захлађења и падавина које се очекују ове седмице, прва декада новембра доноси југо, топло и нестабилно вријеме.

Related posts

„ТРОЛОВЦИ“ ДОБИЛИ СВОЈУ ПРВУ ЧИТАОНИЦУ

admin

„Трол“ ипак организује припремни програм

admin

„МАЛА ОЛИМПИЈАДА“ ПРАЗНИК ДРУЖЕЊА И СПОРТА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još