Култура

Укоричене импресије
и детаљи о Светој Гори

Фотографије са описима и значајем сваког од 20 манастира, 12 скитова и око 2.000 осталих објеката, као и личне импресије и начин живота на Светој Гори, укоричене у дјело „Света Гора Перивој Пресвете Богородице“ представљене су вечерас дервентској публици у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Књига која је настајала 17 година, током честих боравака на Атосу, дјело је Драгана Јемуовића, првог и јединог Србина који је обишао цијелу Свету Гору. Први пут на то мјесто отишао је 2006. године.

– Људи претежно долазе у екипама и обилазе делове, а ја сам по првом доласку отишао код бившег библиотекара оца Хризостома у манастиру Жича и показао му прве списе, гдје сам добио неочекивану реакцију, јер ми је он рекао да је дело мој објективан осјећај и да сам писао као и сви други, тако да ни по чему није посебно. Тада сам закључио да би дјело требало да буде вид доприноса Хиландару и Светој Гори и да треба да напишем нешто озбиљније и што нико није урадио – казао је аутор истакавши да се књига састоји из два дијела.

– Први део садржава архитектуру, религију, природу, дакле све оно што треба знати о постојећем стању, као и како доћи на Свету Гору и како се облачити и понашати. То је дакле неки вид водича, а други део даје појединачне фотографије сваког објекта са описом објекта, са српским и грчким именом, координатама, именом монаха, бројем телефона и значајем тог објекта – објаснио је Јемуовић. 

Уз сваки примјерак дјела, купци добију и примјерак видео презентације на ЦД-у, што је приказано и вечерас током промоције.

Related posts

Елена Матић наступа на фестивалу „Мали композитор“

admin

МОНОДРАМА „БОГ“ ОСЛИКАЛА БОРБУ ЗА СВЕТИЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

admin

„Флутете“ сервирале музичке посластице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još