Друштво

Фрескописање биће
круна изградње храма

Живописање цркве Свете Петке Параскеве у Црнчи требало би ускоро да почне чиме ће унутрашњост храма добити нови изглед, а овај посао могу подржати и вјерници својим прилозима.

Иконопис који ће красити зидове цркве биће круна изградње ове богомоље која је послије деценију изградње освештана 2007. године.

Надлежни свештеник Илија Тривић рекао је да је за посао фрескописања изабран Бранислав Шавија из Бијељине, а за у току је и прикупљање прилога вјерника како би иконописање могло да буде завршено.

– Распоред светих икона на зидовима цркве је унапријед договорен са фрескописцем који је фрескописао и храм у Осињи. Према првим мјерењима има око 350 метара квадратних простора за фрескописање – рекао је Тривић наводећи да је фрескописање, иако прилично одговоран и дуг посао, круна уређења једног храма.

Градњу цркве Свете Петке почела је 1996. године на земљи коју је Мјесна заједница Црнча поклонила Црквеној општини, а освештана је 11 година касније.

Од тада, уз помоћ вјерног народа, настављено је уређење порте, изграђен тријем и простор прилагођен за дјецу, започета изградња Светосавске сале и набављено ново звоно.

Уплате

Свештеник Илија Тривић позива вјернике који су вољни да помогну фрескописање храма да своје прилоге уплате током богослужења или на текући рачун Црквене општине Црнча у „Атос банци“ број 567-57027000007 – 61.

Више информација могуће је добити од Ненада Богдановића из Цркве општине или свештеника Тривића.

Related posts

У школске клупе сједа више првачића

admin

Од корисне алатке, до извора свађа и опасности

admin

Кутак за његу љубимаца ускоро отвара врата

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još