EкономијаИЗДВОЈЕНО

Четврти робот за још
конкурентнију производњу

Да је модернизација производње један од главних фактора конкурентности одавно знају у предузећу „Металац МБМ“ због чега константно улажу у нове технологије, па је однедавно саставни дио производног процеса и ОТЦ робот за заваривање.

Радио се о софистицираној технологији са далеко већим могућностима у односу на претходна три робота које је ова компанија до сада користила. Циљ набавке робота вриједног 280.000 марака са ПДВ-ом, како је објаснио директор и власник предузећа Слободан Голуб, побољшање ефикасности и продуктивности производње.

– Куповину четвртог робота финансирали смо властитим средствима. Били смо конкурисали код Међународне организације за увођење нових технологија како би добили подстицај за ову инвестицију, међутим иако смо испуњавали све услове, нисмо добили позитиван одговор – рекао је Голуб истичући да је ово предузеће успјешно пребродило веома изазовну протеклу годину.

– Пандемија нам је нанијела велику штету, али и економске турбуленције на иностраном тржишту које су донијеле драстично поскупљење репроматеријала. Имали смо среће, јер смо имали залиха и први удар смо мало савладали док нисмо успјели кориговати цијене готових производа – казао је Голуб чије предзеће 95 одсто производа пласира на тржиште Европске уније.

– Највећи дио извозимо у Аустрију, око 60 одсто, 25 одсто у Њемачку, а остатак у Италију, Словенију и нешто мање у Србију – рекао је Голуб подсјетивши да су прошлог љета извезли 3.000 шлепер робе у ЕУ.

Предуслов успјешног пословања је модернизација и унапређење услова производње, а ове принципе пословања одавно су усвојили у „Металцу“.

– Изградили смо и објекат за складиштење готових производа на око 1.400 квадратних метара вриједан око 800.000 КМ, те нову трафостаницу снаге 400 киловата која је у рад пуштена крајем децембра прошле године. У прошлој години смо започели и значајну инвестицију, и то развођење ЦО2 плина који се користи за заваривање. На овај начин плин ће бити доступан радницима на 36 заваривачких мјеста, чиме значајно смањујемо трошкове – објаснио је Голуб.

Инвестиције у унапређење производње подржава и Влада Републике Српске, па је „Металац“ један од корисника подстицаја у капиталне инвестиције.

Ипак, овом предузећу са 55 запослених, приоритет је задржавање квалитетне радне снаге.

– Боримо се за раднике, цијеним њихов рад и однос према раду, иако увијек има два – три процента оних који су у пролазу,  што им не замјеримо.  У  сарадњи са Стручном и техничком школом омогућавамо праксу за ученике, а по завршетку школе понудимо им посао, а заваривача нам увијек треба. Стало нам је до квалитетног радника и о сваком од њих водимо рачуна – истакао је Голуб.

Једна смјена

Слободан Голуб истиче да његово предузеће усваја европске норме и када се ради о условима рада.

– Од када је комплетна производња пресељена у погон на Лугу, сви радници раде на једној локацији, и у првој смјени. На овај начин приближавамо се европским уловима рада. Имамо квалитетне услове да радимо у једној смјени – рекао је Голуб.

Related posts

ПОЛИЦИЈА ЗА 15 МИНУТА ПРОНАШЛА УКРАДЕНИ „BMW”

admin

Ратку Младићу потврђена доживотна казна

admin

Пјесма и музика царовали
фестивалом „Распјевани мај“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još