Друштво

Чист димњак и исправне
инсталације за мирну зиму

Сезона гријања само што није почела, а осим набавке огрева требало би да јој претходи и чишћење димњака и провјера исправности инсталација, а немар у том погледу само у прошлој години проузроковао је 16 пожара у Дервенти.

С обзиром да је нередовно одржавање димњака и инсталација један од главних узрока пожара из Територијалне ватрогасно – спасилачке јединице апелују на становништво да се одговорно опходе према овој обавези.

Старјешина дервентских ватрогасаца – спасилаца Славен Пијетловић каже да приближавање гријне сезоне подразумјева и законску обавезу одржавања инсталација и димњака и то сваке године најмање једном.

– Свједоци смо честих пожара у каналима за одвођење дима – димњацима, а посебно у сезони гријања. У прошлој години било је 16 пожара проузрокованих неодржавањем димњака, док је за прва три мјесеца ове године евидентирано десет интервенција усљед таквих пожара – прецизирао је Пијетловић истичући да је захваљујући ефикасној реакцији ватрогасаца избјегнута опасност по животе и здравље људи,  као и већа материјална штета.

– Апелујемо на суграђане, да до почетка гријне сезоне 15. октобра,  ангажују овлашћене особе за одржавање димњака који ће потврдити исправност инсталација и уређаја који се користе за гријање. Припадници Ватрогасно – спасилачке јединице у оквиру својих редовних активности обављаће контролу над провођењем мјера заштите од пожара – нагласио је Пијетловић.

Димњачар Мирко Плавшић каже да је навике грађана  тешко промијенити, јер многи избјегавају редовно чишћење димањака и одржавање система за гријање. Обично га за чишћење димњака позивају сваке друге или треће године.  

– Нормално би било да се прије почетка гријања очисти димњак и провјере инсталације, али, нажалост, није тако. Обично када се димњак запали или избије дим у просторију, онда ме људи у паници зову – рекао је Плавшић додавши да се чишћење димњака препоручује једном годишње.

– Димњак треба очистити када се заврши сезона ложења, јер чађ и све оно што остане у димњаку или шпорету преко љета, улази у просторије и људи то удишу. Нажалост, примјетио сам и да грађани ложе пластику, вреће, па чак и стару обућу – додаје Плавшић који чишћење димњака наплаћује 40 КМ.

Један од станара из стамбене зграде на Сајмишту каже да сваке зимске сезоне имају проблем са одлагањем огрева, али и са чишћењем димњака.

– Дешавало се да сви станари неће да плате услугу чишћења, а димњак нам је заједнички, или да у неким од станова дуго времена не станује нико. Настојимо да и поред ових проблема димњак очистимо једном годишње, јер тако сви будемо мирни – каже овај суграђанин.

Мајстори савјетују да је прије почетка гријања, осим чишћења димњака, неопходно провјерити исправност и чистоћу пећи и шпорета на чврсто гориво или пелет, као и уређаје за гријање на струју, те да се на тај начин осим безбједности  гарантује и дужи вијек трајања.

Препоруке

Из Територијалне ватрогасно – спасилачке јединице препоручују грађанима да воде рачуна да током гријања не дође до преоптерећења електричних инсталација, да избјегавају већи број продужних каблова и уређаја који распоређују електричну енергију, да воде рачуна о складиштењу енергената који могу да изазову пожар или експлозију, те подсјећају да је забрањено складиштење огрева у близини објеката или њиховим поткровљима, као и у близини приступних и путева за евакуацију, те хидраната.

Related posts

Награда као доказ исправне пословне политике

admin

ДЕРВЕНТСКИ НАСТАВНИЦИ ПРЕД КАМЕРАМА ПРЕНОСЕ ЗНАЊЕ

admin

ПОЧИЊЕ ШКОЛА ПЛИВАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još