ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Читање кроји боље људе

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ била је данас домаћин завршне радионице за најмлађе читаоце у оквиру кампање „Читајмо заједно“ коју од 2017. године проводи Министарство просвјете и културе РС.

Кампања ове године носи мото „Читај, буди бољи човјек“, а кроз радионице које су проведене широм Републике Српске, акцент је стављен на важност његовања културе читања, популаризацију књижевности и јачање издаваштва.

Радионици у библиотеци, уз ученике осмог и деветог разреда ОШ „Никола Тесла“, те четвртог и петог разреда ОШ „19. април“, присутвовала је и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

– У претходном периоду фокус ових кампања је био да се подигне свијест, било о важности читања наших домаћих књижевника или о значају нашег ћириличног писма и српског језика као темеља националног и културног идентитета. Ове године, циљ кампање јесте да се дјеци основних школа укаже на значај читања и на све оно што читање побољшава у квалитету њиховог живота нарочито током одрастања. Кроз креативне радионице које су осмислиле наше сараднице књижевница Јелена Којовић – Тепић и професор српског језика на Филолошком факултету у Бањалуци Сања Мацура ученицима су бити приказане све благодети које доноси читање, али исто тако имали су и прилику да покажу свој таленат и креативност – казала је Ђаковић подсјетивши да су радионице ове године одржане у неколико градова и општина Српске.

– Били смо у Источном Сарајеву, Мркоњић Граду, Бањалуци и другим локалним заједницама, али и на на Филолошки факултет у Бањалуци, и то како бисмо исту ову кампању представили и средњошколцима и студентима. Током радионица смо примијетили да дјецу, када им на креативан начин прикажете шта им све читање доноси, а то су развој интелигенције, критичког размишљања, лакши начин да изразе своје емоције, јако се брзо заинтересују и пробуди им се жеља да посегну за књигом. Јако је важно истаћи да осим министарства које предузима важне кораке за подизање свијести о култури читања, то исто чине и родитељи, наставници, васпитачи у вртићима и то мора да буде системски – рекла је Ђаковићева.

Директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић захвалила је Министарству просвјете и културе за прилику да дервентски основци буду дио завршне радионице кампање.

– Наша библиотека има око 4.000 читалаца и редовно организујемо радионице за дјецу и остале узрасте и професије. Посебно истичем наше радионице за дјецу предшколског узраста, јер је то заправо први контакти дјеце са библиотеком. Доста дјеце који су похађали те радионице су и данас наши читаоци, јер кроз ту активност заволе књигу и библиотеку – казала је Плиснићева.

Ученик осмог разреда ОШ „Никола Тесла“ Милош Ђујић, осим лектире, чита и стрипове.

– Читам углавном лектире и понекад авантуристичке књиге, као и стрипове. Посљедња књига коју сам прочитао, а која ми је била интересантна, је „Стојан Мутикаша“. Вјероватно бисмо требали и другари и ја више да читамо – рекао је Ђујић, а Лара Марковић гаји интересовање за класична књижевна дјела.

– Радо читам, и у принципу, осим обавезне лектире, волим да читам и класична и романтична дјела. Посљедња књига коју сам прочитала је „Коцкар“ од Достојевског, а свидјела ми се и лектира „Лајање на звезде“. Мислим да читање зависи од личне воље и интересовања, и да сви само требају пронаћи који жанр воле – казала је Марковићева.

Читању је наклоњена и Теодора Ђураш.

– Вјерујем да мојој генерацији највише пажњу могу да изазову књиге код којих се на почетку одмах дешава радња – казала је Ђурашева, а Стефани Станић казала је да тренутно чита књигу „Тајне једног господина“ те да радо посјећује библиотеку и задужује књиге.

Овој манифестацији у дервентској библиотеци присуствовао је и посланик у Народној скупштини РС Денис Пијетловић.

Највјернији читаоци

Директорица дервентске библиотеке казала је да највећи број књига задужују дјеца и пензионери.

– Имамо заиста добар фундус књига и редовне читаоце. Такође, често имамо и бесплатне уписе, па смо тако поводом Међународног дана жена бесплатно уписали 212 суграђанки – казала је Мирјана Плиснић.

Related posts

ПОКЛОНИ ИЗ „БАМБИЈА“ ОБРАДОВАЋЕ МАМЕ (ФОТО)

admin

ДЕРВЕНТА ДУШОМ И СРЦЕМ УЗ ВЈЕРНИ НАРОД ЦРНЕ ГОРЕ

admin

„НАПРЕТКОВ“ ДОМ У ДУХУ НАЈРАДОСНИЈЕГ ПРАЗНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još