Друштво

Ђаци вриједно
увјежбавају хорске изведбе

Хор Стручне и техничке школе, иако постоји тек око два мјесеца, већ је привукао пажњу својим наступима, а око 30 чланова са професорицом Драганом Плавшић вриједно припрема нове изведбе.

Од краја септембра до сада, у жељи да увјежбавају хорско пјевање, окупља се десетак ученика и двадесетак ученица, а своје изведбе употпуњавају и звуковима хармонике.

Ученик четвртог разреда смјера техничар ЦНЦ технологија Марко Бојић пјева у хору, али и свира хармонику.

– Хармонику свирам од пете године и завршио сам нижу музичку школу у Основној школи „Никола Тесла“. Када ме професорица Драгана Плавшић позвала да будем дио хора одмах сам пристао, јер ми се свидјела идеја и лијеп је осјећај представљати овакву врсту музике –  казао  је Бојић којег је додатно охрабрила позитивна реакција публике на њихове досадашње наступе.

Дио хора је и ученица првог разреда економске школе Маја Глумац.

– Чланство у хору за мене је потпуно ново искуство, али с обзиром да водим да пјевам, сматрам да сам се добро снашла. Мама и сестра ми често говоре да имам лијеп глас – рекла је Глумчева која је и члан Драмског студија Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

Први циљ хора, а то је да све чланове краси велика воља за пјевањем и наступима, је испуњен, поручује професорица  Драгана Плавшић.

– До се сада у школи, према потреби за одређене приредбе, окупљала група ученика који су пјевали хорски, и вођени тиме, одлучили смо да покренемо прави хор. Сада бројимо 30 чланова, радимо сами и сналазимо се, с обзиром да немамо претходно музичко образовање изузев неколико ученика који су свирање хармонике учили у музичкој школи – испричала је Плавшићева.

Први наступ школски хор је имао поводом обиљежавања Европског дана језика, крајем септембра, а недавно су били и дио Вечери духовне музике коју је организовало ИМИЦ „Заједно“.

– Сада се припремамо за Међународни дан средњошколаца, крајем новембра, када ћемо извести комбинацију пјесме и игре. Бићемо и учесници Вечери духовне православне музике и поезије коју организује „Вихор“ – рекла је Плавшићева откривајући да вриједно раде и на припреми новогодишњег концерта и за наступ на светосавској приредби или академији.

– Сви ови најављени наступи иду у прилог чињеници да људи препознају рад и труд, иако наш хор не води особа стручан у области музике. Такође, само постојање хора, али и наступи, много значе ученицима који на тај начин разбијају трему при јавном наступу, а уче се и одговорности – казала је Плавшићева.

Хор пробе има једном седмично у школи, а отворен је за ђаке од првог до четвртог разреда.

Похвала

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић има само ријечи хвале за ученике и професорицу Драгану Плавшић који су за кратко вријеме успјели да формирају хор и забиљеже неколико наступа.

– Осим примарног циља у школи да савладају градиво, ученици су вољни да искажу своје таленте, што ме веома радује. Похвално је  и што да професорица Плавшић води и  секцију за надарене ученике у којој су се обрели ђаци са разним талентима које настојимо открити и његовати  – нагласила је Јовићева.

Related posts

Од данас раде фризерски и козметички салони

admin

Дјецу мамили у возило слаткишима?

admin

Прилика за набавку нове
механизације из Мађарске

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još