Друштво

Učenici bruse
govorničke vještine

Prvo takmičenje učenika debatnog kluba koji od početka ove školske godine djeluje u Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ održano je danas u prostorijama ove škole, a oko 20 diskutanata iznosilo je argumente o temi „Otići u inostranstvo ili ostati u svojoj državi?“.
Takmičenje je dio planiranih aktivnosti u okviru „Projekta sedmica“, a učenici su debatu vodili pred pred drugarima iz ostalih razreda, te članovima žirija profesoricom Sanjom Vuković, pedagogicom Anjom Vukojević i psihologinjom Jelenom Topić.
Kako je objasnila profesorica Vesna Šain, koja sa profesoricom Tatjanom Budimir vodi debatni klub, učenici na ovaj način izgrađuju retoričke vještine.
– Debatni klub naše škole djeluje od početka ove školske godine i okuplja elokventne i dobre učenike prvog i drugog razreda gimnazije i informatičkih odjeljenja, dakle petnaestogodišnjake. Cilj je da ovi đaci do završnog razreda izgrade retoričke vještine. Takođe, radimo na tome i da učenici uče demokratski pristup vođenja razgovora, da pažljivo slušaju, kao i da kontra – argumentima brane svoje stavove. Od početka rada opredijelili smo se za britansku debatu, dakle da imamo poziciju i opoziciju, odnosno afirmacijsku i negacijsku ekipu – objasnila je Šainova dodavši da klub okuplja oko 25 članova.
Profesorica Tatjana Budimir dodaje da se u prvoj godini učenici upoznaju protokol, teme, način odbrane i argumente.
– Svi oni imaju slobodu izjašnjavanja i mislim da je ovo jako lijepa sekcija koja zaista, ako zaživi, može da ponudi generaciju koja će učestvovati na takmičenjima – kazala je Budimirova.
Za stavove afirmacijske grupe u okviru današnjeg takmičenja govorništvom se zalagala Milica Subić.
– U Derventi i našoj školi po prvi put se susrećemo sa ovom aktivnošću i jako mi je drago da sam član kluba. Nadam se da ću do četvrtog razreda usavršiti sa svojim drugarima vještine debatovanja – rekla je Subićeva.
Osim debate, „Projekat sedmica“ ponudiće i druge aktivnosti u SŠC „Mihajlo Pupin“.
– U srijedu će biti održan Dan otvorenih vrata kada će naša škola ugostiti učenike osnovnih škola i predstaviti im zanimanja koja su dio upisne politike za iduću školsku godinu. Četvrtak je dan posvećen ruskom jeziku. Planirane su aktivnosti u vidu šahovskog, te fudbalskog turnira čije će finale biti u petak u Sportskom centru, a planirane su i druge aktivnosti – objasnila je pedagogica Anja Vukojević.

Related posts

Вјештим рукама идеје претвара у најљепше украсе

admin

Активности од 13. до 30.
априла промовисаће добра дјела

Derventski List

Градоначелника посјетили
чланови словеначког тима ЕУФОР-а

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još