ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СОЧНЕ ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ ПРИСПЈЕЛЕ У КОСТРЕШУ

Произвођач органских јагода и малина из Костреша Саво Секулић у пластенику има око 1.800 садница јагода мјесечарки, док на отвореном на површини од око 500 квадрата узгаја једногодишње јагоде, а ове сочне и мирисне воћке купци могу да пронађу на његовом имању или на полицама „Корт“ маркета.

Прве јагоде засадио је прије шест година, али у мањем обиму, док је прије три године започео органску производњу за шире тржиште. Идеја за покретање овог посла јавила се, како каже, узимајући у обзир чињеницу да је Костреш још од давнина познат по квалитетној и плодној земљи, која је у „лицу сунца“, те уз препоруку пријатеља из Сарајева.

– Ишли смо код њих да видимо шта и како раде, односно, како изгледа читав процес органске производње воћа. Такође, у Сарајеву смо набавили саднице са цертификатом и одрађеним фитосанитарним прегледом, што је итекако важан услов за пласман на тржиште. Када је у питању овакав вид производње, минерална ђубрива су потпуно искључена, тако да се земља мора нађубрити стајским ђубривом, које је познато као најстарија храна за земљиште – казао је Секулић који своје органске јагоде продаје по шест марака за килограм.

– Наша дјеца једу неопране, тек убране плодове и сматрам да је то најбоља потврда да се ради о здравом производу – истакао је Секулић додавши да, поред стајског ђубрива, за третирање користи само коприву, како за прихрану, тако и за прскање против инсеката.

Секулић је задовољан и продајом, а највећи дио приноса буде пласиран у „Корт“ маркете. Према његовим ријечима, свака берба се успије продати, муштерије долазе чак и кући, а уколико се деси да одређена количина остане, онда од тога праве џем и сличне производе.

– Супруга и ја радимо сами, с тим да нам и дјеца помажу онолико колико могу. Иако имају само шест и 11 година, увијек су уз нас, а највише воле да се ангажују приликом вагања и паковања воћа. Купци су задовољни, нико се није жалио ни на квалитет, ни на цијену – каже овај вриједни домаћин који од производње јагоде, али и малине коју бере са 5.500 садница, прехрањује породицу.

– Ријеч је о добром и уносном послу, од којег се може живјети. Посла има пуно, али уз добру организацију све успијевамо постићи – рекао је Секулић.

Род

Због лоших временских прилика са мало сунчаних дана, овогодишњи род јагода на имању Секулића је слабији него лани.

– Исто тако, овакво вријеме ће утицати и на принос малине, јер без сунца нема ни зрења. Протекле године у ово доба, малина је увелико била зрела – рекао је Саво Секулић додајући да ће хладњача, коју је почео да прави, увелико олакшати процес производње.

 

Органске и

третиране јагоде

Саво Секулић каже да су разлике између органске и „обичне“, односно, третиране јагоде итекако уочљиве и да се лако могу препознати.

– Органска јагода има другачији укус и мирис, те изражену тврдоћу. Третиране јагоде су мекане, без мириса и слаткоће, те много јефтиније – истакао је Секулић.

Related posts

За час пролетјело 45 година од матуре

admin

УКРИНА СЕ ПОВЛАЧИ, ВОДА ДОШЛА ДО 22 ОБЈЕКТА

admin

Базар за Слободана прилика за хуманост

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još