ИЗДВОЈЕНОНовости

СЛАВИТИ ХРАБРОСТ ГОЛОРУКИХ ЉУДИ

Општинска организација Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) данас је код спомен – обиљежја испред школе у Агићима, обиљежила Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.
Предсједник ОО СУБНОР – а Дервента Борислав Прерадовић рекао је да је на данашњи дан 1943. године забиљежен први покушај ослобођења Дервенте, који је из правца Прњавора кренуо у два правцас и то преко Календероваца с једне стране и Мишковаца и Агића с друге стране.
-Међутим, тај покушај је, нажалост, пропао, јер јединице нису биле довољно спремне, а у Дервенти је пружен велики отпор. Након тога, борбе су и даље настављене, с тим да је Дервента коначно ослобођена 19. априла 1945. године – казао је Прерадовић.
Такодје, Прерадовић је подсјетио и на чињеницу да је у то вријеме, 1943. године, наша војска била слабо опремљена.
-Ради се и чињеницама које поуздано знам, јер је мој отац био учесник тих борби. Дакле, нису имали никакве услове, није било ни муниције, ни хране, нити одјеће, али они су били храбри и борили су се вођени идејом коју ми данас настављамо и с поносом његујемо. То је водиља, чије се значење огледа у томе да наши потомци никада не ратују, да никада више не узму пушку у руке. Наша мисија јесте да се боримо против највећег зла – фашизма, који није донио и не може донијети срећу ниједном народу – поручио је Прерадовић.
Начелник општине Милорад Симић истако је да први покушај ослобођења Дервенте од окупатора, иако неуспјели, свједочи великој храбрости голоруких људи.
-Нажаност, упркос њиховом покушају, Дервента је ослобођена тек 19. априла 1945. године. Колико је зла овдје било говоре споменици на подручју општине, који једно вријеме у читавој Републици Српској нису његовани, него су чак и девастирани. Ми, у СНСД – у, усвојили смо декларацију по којој припадници ове странке који су на на челу локалних заједница имају обавезу да обнављају и одржавају споменике. На тај начин враћамо и успомену на те драге људе који су дали своје животе у борби против великог зла – казао је Симић.
Вијенце на спомен – обиљежје положили су представници општинског и републичког СУБНОР – а, начелник општине Милорад Симић, Вито Бојковац, члан породице погинулих, те представници политичких партија.

Related posts

„Конференција беба“ вечерас на тргу

admin

КРОВ НАД ГЛАВОМ ДОБИЈАЈУ ЈОШ 24 РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ

admin

ОД ПЕЋИЋА НИ ТРАГА, НАСТАВЉА СЕ ПОТРАГА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još