Kолумнa

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Потешкоће са пажњом и концентрацијом врло су честе код деце, како предшколског узраста, тако и школског узраста.

Деца су врло енергична и радознала, натерати их да седну и да се посвете неком задатку , а да им при том ништа не одвлачи пажњу, може бити тежак задатак. Дечја пажња је кратког века, да понекад и играчке могу привући њихову пажњу само на кратко време. Због тога је деци теже квалитетно да се усресреде на учење.

Концентрација и пажња постају изузетно важне када дете полази у школу, ако не и пре. С првим школским обавезама деца се морају фокусирати на задатке без да их ометају спољашњи фактори, који им одвлаче пажњу. Проблеми са пажњом и концентрацијом могу деци проузроковати проблеме у школи, а касније и у животу. Но, као и свака вештина, и концентрација се може вежбати и аутоматизовати. Пажња и способност концентрације на дуже време, могу се тренирати и развијати уз одређене стратегије , кроз једноставне активности уз сталну мотивацију. Важна је доследност. Али прво морате проверити да ли ваше дете има проблем са пажњом и концентрацијом.

За то постоје дијагностички протоколи и батерије тестова. У овој проблематици је незаобилазн психолог и дефектолог.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

 

Related posts

АУТИЗАМ

admin

ЛОШ ГОВОР

admin

АГНОЗИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još